Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Tung säsong – men titta, här är tyska jätten bäst

Erling Haaland, Jadon Sancho och Jude Bellingham.
Några av Europas hetaste talanger spelar i Borussia Dortmund.
Och Bundesligajätten är det lag i Europas toppligor som ger spelare under 21 år mest speltid.
Fotboll • Publicerad 8 maj 2021
Jadon Sancho, 21, och Erling Haaland, 20, är två unga superstjärnor i Dortmund. Arkivbild.
Jadon Sancho, 21, och Erling Haaland, 20, är två unga superstjärnor i Dortmund. Arkivbild.Foto: Martin Meissner/AP/TT

Det är det oberoende schweiziska forskningsinstitutet CIES som i sin senaste studie har sammanställt hur mycket speltid spelare under 21 år har fått i fotbollsligorna i världen.

I Europas fem största herrligor – England, Spanien, Italien, Tyskland och Frankrike – ligger tyska Borussia Dortmund i topp. Fram till den 6 april i år har 28,5 procent av Bundesligafemmans totala antal spelminuter i ligaspelet utgjorts av spelare som vid matchtillfället inte fyllt 21.

Annons

Martin Åslund, expert i Nents Champions League- och Premier League-studio, förvånas inte av den höga siffran.

Men det finns också en detalj som får den tyska storklubben att sticka ut från mängden.

– Dortmund är den enda klubben, anser jag, som gör det här som ett intressant experiment. De väljer i princip att köpa in de bästa unga spelarna i världen – och lägger rätt stora pengar på det, säger han och fortsätter:

– Chansar man på tillräckligt många, och är bra på det, så kommer det att betala sig – och då måste man ju ge de unga spelarna chansen. Annars faller hela den affärsidén.

Köps in dyrt

Några satsningar har minst sagt fallit väl ut. Engelska duon Jadon Sancho (fyllde 21 i slutet av mars) och Jude Bellingham, 17, är givna i tränaren Edin Terzic startelva. Och få har nog undgått en viss norrman på topp – 20-årige Erling Haaland som är en av världens just nu hetaste spelare och uppges jagas av bland andra FC Barcelona och Manchester City. Dessutom finns stjärnskott som Giovanni Reyna, 18, och Youssoufa Moukoko, 16.

De tre förstnämnda har dock en sak gemensamt – de har värvats in för rätt stora summor.

– Jämfört med de andra topp tio-klubbarna på listan så skiljer sig Dortmund på så sätt, skulle jag tro. De här 28 procenten vad avser spelminuter har gjorts av spelare som är värvade som stora talanger. Tittar du på Lille så är deras unga spelare inte inköpta för stora pengar, de kommer från akademier i närområdet, Lilles egen akademi eller så kan det vara en spelare som inte platsade i exempelvis PSG. Det är en väldigt stor skillnad, säger Martin Åslund.

"Förädlingsfabrik"

Han tycker därför att det är fel att kalla Borussia Dortmund för en talangfabrik.

– Är det inte en förädlingsfabrik? För de producerar ju inga egna talanger, utan värvar in och förädlar, vilket jag tycker är fine.

– Man kan ju då diskutera vad talangutveckling är. I min värld är det här den finaste formen av talangutveckling då man tar bra råämnen och gör dessa till världsspelare.

Annons

Ett exempel är Alexander Isak, som lämnade AIK för Dortmund redan som 17-åring för runt 90 miljoner kronor. För Dortmund blev svensken ingen sportslig succé, men efter en lyckad lånesejour i nederländska Willem II såldes han till spanska Real Sociedad och har nu blivit en av La Ligas hetaste anfallare.

– Sedan kan man diskutera om Isak blev en flopp för Dortmund på ett sätt. Men de fick mer eller mindre tillbaka pengarna de köpte honom för, säger Åslund.

"Intressant att följa"

Martin Åslund tror att något av stjärnskotten, inte minst Jadon Sancho, hade sålts redan i fjol (Manchester United uppgavs vara nära att värva engelsmannen) om inte pandemin hade slagit hårt ekonomiskt på många klubbar. Men trots att Dortmund har lyckats behålla stjärnspelarna går man mot sin sportsligt sämsta säsong sedan 2014–15.

Det blev förlust i Champions League-kvartsfinalen mot Manchester City och med tre omgångar kvar av i ligan riskerar Dortmund att missa nästa säsongs mästarturnering. I eftermiddag tar man emot Emil Forsbergs Leipzig.

– Det är kritiken jag har mot Dortmund, att de inte har maximerat möjligheten att tävla mot Bayern München. Då hade de behövt en annan strategi. På kort sikt i alla fall. Över tid får vi se, det kommer att bli intressant att följa, säger Martin Åslund.

Fakta: Lagen som ger unga chansen mest

Klubbarna i Europas fem största ligor (Premier League, La Liga, Serie A, Bundesliga och Ligue 1) som den här ligasäsongen har gett flest spelminuter till spelare under 21 år:

1) Borussia Dortmund, Tyskland, 28,5 procent av det totala antalet spelminuter.

2) OGC Nice, Frankrike, 24,3.

3) AS Monaco, Frankrike, 24,1.

4) Stade Rennais, Frankrike, 20,7.

5) Schalke 04, Tyskland, 19,6.

6) AS Saint-Étienne, Frankrike, 18,6.

7) Dijon FCO, Frankrike, 17,4.

8) LOSC Lille, Frankrike, 16,4.

9) Wolverhampton, England, 16,2.

10) RC Lens, Frankrike, 16.

* Siffrorna avser pågående säsong till och med den 6 april 2021.

Källa: CIES Football Observatory

Fakta: Lagen som ger unga chansen mest

Åtta spelare i Borussia Dortmund har den här säsongen (till och med den 6 april) fått speltid i ligan och varit yngre än 21 år när matchen spelades:

+ Jadon Sancho, 21, England, mittfältare.

+ Mateu Morey Bauzà, 21, Spanien, back.

+ Erling Haaland, 20, Norge, anfallare.

+ Reinier, 19, Brasilien, mittfältare.

+ Ansgar Knauff, 19, Tyskland, mittfältare.

+ Giovanni Reyna, 18, USA, mittfältare.

+ Jude Bellingham, 17, England, mittfältare.

+ Youssoufa Moukoko, 16, Tyskland, anfalllare.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons