Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Travtränaren frias efter piskskandalen

Han dömdes till sex månaders körförbud efter piskskandalen på V75 i maj.
Nu frias travtränaren Alessandro Gocciadoro av Svensk travsports överdomstol.
"Vi respekterar givetvis överdomstolens beslut och hur de tolkar reglementet", säger Maria Croon, vd på Svensk travsport.
Trav • Publicerad 16 juni 2020
Alessandro Gocciadoro. Arkivbild.
Alessandro Gocciadoro. Arkivbild.Foto: Adam Ihse/TT

Det var den 2 maj som en av Gocciadoros skötare utsatte hästen Zarina Bi för två otillåtna piskrapp under uppvärmningen inför V75 i Örebro.

Bilderna väckte stor ilska och både Gocciadoro och skötaren dömdes till hårda straff av Svensk travsport.

Annons

Gocciadoro fick sex månaders körförbud och en månads anmälningsförbud. Dessutom återkallade Svensk travsport godkännandet för den svenska filial som italienaren bedrivit sedan den 24 april i år.

Skötaren som utdelade piskrappen dömdes till körförbud och beträdandeförbud på svenska banor i 18 månader, plus 20 000 kronor i böter.

"Tas för goda"

Gocciadoro överklagade till Svensk travsports överdomstol och i väntan på domen hävdes tränarens körförbud och anmälningsförbud tills vidare.

Nu frikänns han av överdomstolen.

"Gocciadoros uppgifter om vilka överväganden han gjorde rörande NN innan denne anställdes får tas för goda. Härvid finns inget som pekar på att NN, som hästskötare, inte var lämplig att värma hästen inför tävlingen 2020-05-02. Till detta kommer att NN underkastat sig ansvar för den allvarliga förseelse han begick vid tillfället. Gocciadoro ska inte dömas för brott mot 31 § tävlingsreglementet”, står det bland annat att läsa i domen.

Domen mot den återkallade filialen står dock kvar då den inte gick att överklaga.

Ska betala Gocciadoro

Överdomstolen meddelar även att Svensk travsport ska betala 100 000 kronor till Alessandro Gocciadoro för särskilda kostnader i ärendet.

Maria Croon, vd på Svensk travsport, respekterar beslutet och öppnar även för att se över vissa paragrafer i reglementet.

"Reglementet är ett levande regelverk och behöver ständigt synas och uppdateras för att säkerställa att travsporten har allmänhetens förtroende och hästens välbefinnande i centrum", säger hon i ett pressmeddelande.

Domen mot skötaren överklagades aldrig och står därmed kvar.

Bakgrund: Detta har hänt

En anställd hos den italienska travtränaren Alessandro Gocciadoro utdelade två enhandsslag mot hästen Zarina Bi under uppvärmning inför travtävlingarna i Örebro den 2 maj. Något som uppmärksammades av banveterinär och måldomare på Örebrotravet varpå hästen inte tilläts starta i loppet.

Gocciadoro avskedade den anställde, men straffades ändå utifrån det strikta tränaransvar som gäller inom travsporten.

Gocciadoro dömdes först till sex månaders körförbud och en månads anmälningsförbud, men friades senare (den 16 juni) av Svensk travsports överdomstol. Han får dock inte längre använda sin svenska filial.

I början av april tilldömdes Alessandro Gocciadoro 60 000 kronor i böter av Svensk travsports ansvarsnämnd efter att man funnit kanyler och blisterburkar innehållande kvicksilver. En substans som är förbjuden inom svensk travsport, men som är tillåten att använda i Italien.

Under fjolåret var Gocciadoro avstängd under 30 dagar av det italienska travförbundet för en uppmärksammad piskincident i Neapel.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons