Sport

Sverige till VM-kvart: "Typiskt Stina-mål"

Fotboll (Paris, TT:s utsända) Artikeln publicerades
Sveriges Stina Blackstenius jublar efter sitt 1–0 mål mot Kanada.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Sveriges Stina Blackstenius jublar efter sitt 1–0 mål mot Kanada.

Sverige är klart för VM-kvartsfinal efter 1–0 mot Kanada.

Stina Blackstenius bröt sin långa måltorka med matchens enda mål och Hedvig Lindahl räddade en straff.

Nu väntar Tyskland.

– Det är väl ett lite typiskt Stina-mål, säger Blackstenius.

Många hade på känn att åttondelsfinalen i fotbolls-VM skulle bli en målsnål historia. Efter 45 minuter och noll avslut på mål kunde de över 38 000 åskådarna på Parc des Princes i Paris konstatera att många hade rätt.

Dramatiken skulle komma i den andra halvleken.

Välorganiserat var ordet och lagens spelfördelare – Kosovare Asllani i Sverige och Jessie Fleming i Kanada – fick nästan aldrig ro att komma rättvända på motståndarförsvaren för att lösa upp knutarna med sina fina passningsfötter.

Asllani skulle dock få chansen så småningom. Och som hon tog den.

Tio minuter in i den andra halvleken bröt Elin Rubensson en slarvig kanadensisk passning in i mitten. Omställningen gick blicksnabbt.

Bollen gled förbi flera kanadensiska spelare till Asllani, som i sin tur gled förbi några till. Den inåtskruvade passningen i djupet var perfekt, och möttes av Stina Blackstenius på ett tillslag. Kanadas målvakt Stephanie Labbé försökte men hann inte ut i tid, och Blacktenius fick se sin frustrerande måltorka – elva raka mållösa landskamper – ta slut i ett ögonblick.

– Det är precis de bollarna jag gillar att gå på. Fantastiskt skönt. Som jag har väntat på det här målet, och att få göra det i en sådan här match, säger Linköpingsanfallaren till TV4, och hyllar Asllani.

– Det var en otroligt bra passning.

Kanada tvingades chansa, Sverige fick luckor och 2–0 såg ut att närma sig.

Hedvig Lindahl räddade Janine Beckies straff.
Foto: Michel Euler
Hedvig Lindahl räddade Janine Beckies straff.

Då klev VAR, vad annars, in i bilden. Ett kanadensiskt skott tog på Asllanis arm, domaren konsulterade videogranskningsrummet och pekade sedan på straffpunkten.

Då klev Hedvig Lindahl fram. Janine Beckies straff var inte dålig, men Lindahls räddning i den 69:e minuten var fenomenal när hon sträckte ut sin hela längd och tippade ut bollen till hörna.

Med tio minuter kvar såg Caroline Seger ut att få chansen att punktera matchen från straffpunkten efter att Fridolina Rolfö blivit kapad nära mål. Men återigen hamnade VAR i fokus, Stina Blackstenius ansågs med minsta marginal vara offside i momentet före, och det blev ingen straff.

Det kunde till slut kvitta. Sveriges försvar höll ihop när Kanada tryckte på för en kvittering, och nu får det svenska landslaget resa tillbaka till Rennes, där VM-resan började för tre veckor sedan med premiären mot Chile.

Där väntar olympiska mästaren Tyskland i kvartsfinal på lördag.

– Vi gjorde en otroligt bra insats och jobbade otroligt hårt för varandra. Nu är det bara att fortsätta köra, säger Stina Blackstenius.

Fakta

Så spelas VM-kvartsfinalerna

Norge–England: torsdag 27 juni, 21.00, Le Havre.

Frankrike–USA: fredag 28 juni, 21.00, Paris.

Italien/Kina–Nederländerna/Japan: lördag 29 juni, 15.00, Valenciennes.

Tyskland–Sverige: lördag 29 juni, 18.30, Rennes.

Visa mer...

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.