Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Sverige tappade ledning i EM-kvalet

Sverige föll tungt i EM-kvalet i basket mot Nederländerna i Istanbul. Trots en niopoängsledning i början av andra halvlek blev det förlust med två poäng, 76–78.
Basket • Publicerad 27 november 2020
Christopher Czerapowicz blev bästa poängplockare mot Nederländerna, men Sverige tappade en ledning till förlust. Arkivbild.
Christopher Czerapowicz blev bästa poängplockare mot Nederländerna, men Sverige tappade en ledning till förlust. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Både Sverige och Nederländerna inledde kvalspelet i februari med vinst mot Turkiet och förlust mot Kroatien.

De tre bästa lagen går vidare från gruppen och då Turkiet, som förlorat sina två första matcher, nu har alla stjärnor tillbaka förväntas Sverige och Nederländerna göra upp om tredjeplatsen.

Annons

Nu kom svenskarna till spel utan flera av sina stjärnor. Före detta NBA-spelarna Jonas Jerebko och Jeffery Taylor saknas på grund av spel i Euroleague, guarden Ludde Håkansson har testat positivt för covid-19 och William Magarity är axelskadad.

Till en början såg det dock positivt ut i kvalmatchen som spelades i en coronasäkrad bubbla i Istanbul.

Sverige ledde under större delen och i början av andra halvlek var försprånget uppe i nio poäng, 47–38.

Men sedan föll det mesta samman. Sverige gjorde bara 12 poäng i den tredje kvarten och när den var över ledde nederländarna med två poäng. Ett försprång som sedan var uppe i tio poäng med bara 90 sekunder kvar.

Men svenskarna putsade till siffrorna i slutet och såg till att chansen ändå finns kvar om det blir en inbördes kamp mot Nederländerna i kvalet.

Spanienproffset Christopher Czerapowicz, Obradoiro, blev bäste poängplockare med 21 poäng medan Johan Löfberg stannade på 16.

Sverige möter också Kroatien i bubblan i Istanbul på söndag innan kvalet avslutas i februari, bland annat med ett returmöte mot Nederländerna.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons