Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Sportbarsjätten: Vi är ingen smittspridare

Sportbarerna riskerar att bli en källa till smittspridning när fotbollen startar, säger Anders Tegnell.
Något som O'Learys vd inte håller med om.
Fotboll • Publicerad 27 maj 2020
Anders Tegnell har tidigare uttryckt oro för folksamlingar, bland annat på sportbarer, om allsvenskan skulle starta. Arkivbild.
Anders Tegnell har tidigare uttryckt oro för folksamlingar, bland annat på sportbarer, om allsvenskan skulle starta. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

Statsepidemiolog Anders Tegnell har tidigare sagt att det inte är själva matcherna, som kommer att spelas inför tomma läktare, som är problemet.

– Man måste tänka på helheten, vad det kan betyda för barer och restaurangverksamheten. Vi vet att vid den här typen av samvaro på barer och restauranger har smittspridningen varit rätt omfattande vid flera olika tillfällen. Så det ser vi som en absolut risksituation, säger han till SVT.

Följer reglerna

Annons

Något som gjort att sportbarer hamnat i fokus inför kommande besked.

Kenneth Lorentzen, vd på O’Learys Trademark, anser inte att de kommer att bli ett problem vid en start av allsvenskan.

– Jag är trygg med att vi kommer kunna följa de regler och bestämmelser som finns. Vi har regler för hur många som kommer in på våra restauranger och hur de ska bete sig. Vid stora matchdagar har vi också en dedikerad person på varje restaurang som ser till att alla följer de regler som finns, säger han.

Man kommer också vara tydlig med att kommunicera vad som gäller.

– Vi vill inte att det ska finnas förväntningar om att man ska kunna komma hit i stora grupper. Det ligger också på varje enskild person att ha förståelse för det. Vilket vi också har fått indikationer på från fans, att de förstår situationen och vill följa de regler som finns.

"Ha en dialog"

Lorentzen berättar att O'Learys har tagit kontakt med Folkhälsomyndigheten för att ta reda på om det finns något mer de kan göra för att minska riskerna för smittspridning.

– Vi ville försöka ha en dialog och hjälpa till att göra situationen ännu mer trygg. Men vi har ännu inte fått något svar, säger han.

O'Learys, som är en av de största kedjorna med sportbarer i Sverige, har inte heller varit inblandad, eller blivit tillfrågad, i diskussionerna kring att starta allsvenskan.

För många av elitklubbarna innebär det stora ekonomiska förluster att man ännu inte kommit i gång med matcher. Även för sportbarerna är det viktigt att sporten börjar.

– Vi har många franchisetagare som har det här som sitt levebröd och som har varit hårt drabbade av restriktioner. Vi har sport som en del av vårt erbjudande och både vi och våra franchisetagare ser fram emot att det ska komma tillbaka till det normala. Med förståelse för de nya restriktionerna.

Bakgrund: Fotbollen och coronaviruset

Under veckan ska Riksidrottsförbundet och Folkhälsomyndigheten ha ett möte för att diskutera när och hur matcher, tävlingar och cuper på seniornivå ska kunna komma i gång. Statsepidemiolog Anders Tegnell har sagt att ett besked kring elitidrotten kommer på fredag. Herrallsvenskan är planerad att starta den 14 juni. Damallsvenskan är i nuläget är planerad att starta den 27–28 juni. Svenska cupen har skjutits på framtiden.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons