1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Sparkades av Fis – vill nu bli ordförande

Internationella skidförbundet (Fis) sparkade sin generalsekreterare Sarah Lewis i höstas, av oklar anledning.
Nu kandiderar hon till ordförande.
Skidor • Publicerad 6 april 2021
Sarah Lewis, tidigare generalsekreterare i Internationella skidförbundet, vill nu bli ordförande. Arkivbild.
Sarah Lewis, tidigare generalsekreterare i Internationella skidförbundet, vill nu bli ordförande. Arkivbild.Foto: Terje Pedersen/NTB/TT

Kanske är skälet till att Lewis fick sparken att hon visat intresse för att kandidera till ordförandeposten efter Gian-Franco Kasper som avgår efter 33 år. Norska Nettavisen skriver att det framkommit att inte alla i Fis-ledningen tyckte om att Lewis planerade att kandidera som ordförande.

Själv säger hon:

– Jag kan inte svara på det, den frågan får du ställa till Fis, säger Lewis till Nettavisen.

Officiellt hette det "brist på förtroende" för Lewis.

– Men ingen hade informerat mig om att det fanns några anklagelser eller problem, säger Lewis.

Hon säger nu att det trots det plötsliga och bittra avskedet från skidförbundet ändå var ett enkelt val att ställa upp som ordförandekandidat.

– Jag har fått så många stöttande och uppmuntrande ord, säger brittiskan som också menar att hon inte känner något agg till Fis och hon pratar varmt om de tidigare kollegorna som hon hoppas få samarbeta med igen.

– Jag har inga problem att jobba med dem i framtiden. Det som hände ändrar ingenting, säger Lewis.

Det är inte Storbritannien som hon kandiderar för, utan Belgien. Det brittiska skidförbundet hade redan ställt sig bakom Johan Eliash, den svenske ägaren och vd:n för skidmärket Head, som bor i London sedan länge.

De övriga kandidaterna är Mats Årjes, ordförande i Sveriges olympiska kommitté och vice ordförande i Fis, samt schweizaren Urs Lehmann.

Den 4 juni är det tänkt att det internationella skidförbundet ska välja ny ordförande.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.