Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Snart rekordman – "Gäller att olja maskineriet"

412 allsvenska matcher.
Det kommer Andreas Johansson upp i när Halmstad tar emot IFK Göteborg på Örjans vall i morgon.
Ingen utespelare har spelat lika många.
– Det gäller att olja maskineriet och göra något varje dag, säger han.
Fotboll • Publicerad 1 juli 2023
Halmstads Andreas Johansson blir snart allsvenskans meste utespelare. Arkivbild.
Halmstads Andreas Johansson blir snart allsvenskans meste utespelare. Arkivbild.Foto: Patric Söderström/TT
Svenska mästare 2015. Janne Andersson säger att han har Andreas Johansson att tacka för att han fick jobbet som förbundskapten. Arkivbild.
Svenska mästare 2015. Janne Andersson säger att han har Andreas Johansson att tacka för att han fick jobbet som förbundskapten. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Allsvenskans stålman debuterade i högsta serien redan i maj 2002 – för över 21 år sedan. Vid fyllda 41 håller Halmstads lagkapten fortfarande den klass som krävs för att styra och ställa i Halmstads försvar.

TT: Hur håller du dig i så god form?

Annons

– Jag är mig själv. Det är lite jobbigt att komma igång efter semestern i december. Då är det tufft. Min hemlighet är nog att jag håller igång med något hela tiden. Det gäller att olja maskineriet och göra något varje dag, sade han i samband med den allsvenska upptaktsträffen i våras.

"Åldern bara en siffra"

Tjatet om sin ålder är han van vid.

– Det har kommit så långt att det har nog levt med mig sedan jag var 34, 35 år. Jag rycker mest på axlarna åt det. Åldern är bara en siffra. Det är ju inte så att jag måste sluta för att jag nått en viss ålder. Man måste ju prestera.

– Jag mår lika bra i kroppen nu som jag gjorde då, när jag var 34, 35. Jag tror nästan att vissa grejor är bättre. Det är nog mer skallen som kommer att tröttna än kroppen.

Om allt går som planerat uppmärksammas Andreas Johansson i samband med hemmamatchen mot Göteborg.

På plats finns förbundskaptenen Janne Andersson – som tackar Johansson för att han nådde positionen som förbundskapten.

– Jag hade aldrig blivit svensk förbundskapten utan "Ante". Det var tack vare honom som vi fick struktur och framgångarna kom med IFK Norrköping. Jag hade honom i HBK:s B-lag när han kom från Getinge och han utmärkte sig väldigt tidigt genom att vara väldigt klok så trots att han inte ens var 20 år kallade vissa spelare honom för "morfar", säger Andersson till Hallandsposten.

Andersson får se upp

Tillsammans vann de SM-guld med Norrköping 2015, mycket tack vare att Johansson i slutet av 2014 gick med på att kliva ned från det centrala mittfältet och i stället leda laget som mittback.

– Inför 2015 ville han spela på mitten igen, men då sade jag att han kommer att förlänga karriären flera år om han i stället blir mittback. Och där fick jag ju rätt, vilket till stor del, precis som med Zlatan (Ibrahimovic), beror på drivet och glädjen till fotboll, säger Janne Andersson.

Till målvakten Sven Anderssons rekord på 431 allsvenska matcher är det en bit.

Annons

Andreas Johansson:

– Det behövs en säsong till för att slå Sven, men det är sekundärt. Det är roligt att spela, hålla på och jag har drivet att göra det.

Fakta: Spelarna med flest allsvenska matcher

431: Sven Andersson, Örgryte, Helsingborg (1981–2001)

416: Thomas Ravelli, Öster, IFK Göteborg (1979–1997)

411: Daniel Tjernström, Degerfors, Örebro, AIK (1993–2013), Andreas Johansson, Halmstad, IFK Norrköping, Halmstad (2002–2023)

409: Sven Jonasson, Elfsborg (1928–1947)

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons