Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

SM-final i våras – nu läggs AIK bandy ner

AIK:s bandydamer har tagit 15 SM-guld och var i final i våras. Herrlaget nådde SM-final så sent som 2021.
Den nya säsongen har precis börjat.
Då lägger klubben ner verksamheten.
"Tungt och tråkigt beslut att ta, men det enda rimliga beslutet", säger ordföranden Bo Fasth.
Bandy • Publicerad 2 november 2022
AIK bandy tvingas lägga ner verksamheten av ekonomiska skäl. Arkivbild.
AIK bandy tvingas lägga ner verksamheten av ekonomiska skäl. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

AIK bandys ekonomi har varit en följetong under året. Förra veckan gick föreningen visserligen vinnande ur en tvist med Tillväxtverket, och fick därmed behålla 2,4 miljoner kronor i utbetalt coronastöd, något som Dagens Nyheter var först med att rapportera om.

Men samtidigt fick man avslag på ytterligare coronastöd, drygt 3,7 miljoner kronor, för perioden 1 december 2020–31 maj 2021.

Annons

Det tycks ha varit dödsstöten för klubben.

På tisdagen meddelade AIK bandy att man stoppar sin verksamhet med omedelbar verkan.

"Oansvarigt"

"Intäkterna motsvarar inte löpande kostnader och samtliga alternativ till finansiering är uttömda. Det är oansvarigt gentemot personal, spelare och ledare, samarbetspartner, medlemmar, säsongskortsinnehavare, bandysupportrar, att inte stoppa verksamheten och fortsatt bygga på den skuldbörda som redan finns", säger AIK bandys ordförande Bo Fasth till AIK:s hemsida.

I ett avslöjande från Radiosporten i oktober konstaterades att AIK bandy har skulder på 2,8 miljoner kronor hos Kronofogden.

Dessutom har nyhetsbyrån Siren rapporterat hur den tidigare sportchefen Jonas Galotta fått sin beskattningsbara inkomst höjd med 1,1 miljoner kronor för oredovisad lön för ett helägt administrationsbolag som ingått ett investeringsavtal med AIK.

Storsatsning på herrlaget

AIK bandy är Sveriges mest framgångsrika klubb genom tiderna på damsidan. Damlaget har tagit 15 SM-guld genom åren, det senaste 2014, och gick till SM-final så sent som i våras.

Inför säsongen 2020–2021 gjorde man även en storsatsning på herrlaget, och värvade in ett koppel av stjärnspelare. Det räckte nästan till det första SM-guldet sedan 1931, men tog stopp i finalen mot Villa Lidköping.

Klubben har dock haft problem förr. Herrlaget lades ner 1986 och återuppstod först 2004. Det framgångsrika damlaget fick dra sig ur elitserien 2016 på grund av spelarbrist, men återuppstod i allsvenskan samma år och har sedan dess klättrat tillbaka mot toppen.

Årets elitseriesäsonger har precis inletts. AIK:s damer startade med att spela oavgjort mot Sandviken (1–1), medan AIK:s herrar inledde med en förlust mot samma lag (3–6).

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons