Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Slopar regeln – stjärnan kan ändå stoppas

Kvinnliga idrottare ska inte längre behöva sänka sina testosteronnivåer för att få tävla på OS, vilket öppnar upp för transatleter och hyperandrogena.
Men Caster Semenya kan ändå stoppas.
Olympiskt • Publicerad 18 november 2021
Caster Semenya springer numera 5|000 meter eftersom hon stoppas på sin bästa distans 800 meter. Arkivbild.
Caster Semenya springer numera 5|000 meter eftersom hon stoppas på sin bästa distans 800 meter. Arkivbild.Foto: Christiaan Kotze/AP/TT

Internationella olympiska kommittén, IOK, har lagt fram ett förslag på ett ramverk om rättvisa, inkludering och ickediskriminering gällande könsidentitet och könsavvikelser. IOK vill ta bort regeln om en maxnivå av det manliga könshormonet testosteron för att få tävla som kvinna.

Det skulle innebära att transatleter och hyperandrogena (kvinnor med en överproduktion av androgener) får tävla i damklasser i OS.

Annons

Det finns dock ett förbehåll. IOK anser att varje idrott ska bestämma reglerna för vilka som får delta, vilket kan utesluta transpersoner och hyperandrogena i damklasser för att få rättvisa tävlingar, skriver IOK.

Friidrottens regel kvar

Den sydafrikanska löparstjärnan Caster Semenya, som har två VM-guld och ett OS-guld på 800 meter, har genom Internationella friidrottsförbundets (WA) regler stoppats från att springa sin distans på grund av att hon är hyperandrogen. Enligt WA får inte kvinnor med för höga halter av testosteron springa distanser mellan 400 meter och en engelsk mil (1 609 meter). Och enligt The Guardian tänker inte WA ändra sina regler.

– Vad vi nu säger att är att man inte alls behöver använda testosteron (som begränsning). Vi ger en vägledning, och den är ingen absolut regel. Så vi kan inte säga att någon idrotts regler, som Internationella friidrottsförbundets, är fel, säger Richard Budgett, medicinskt ansvarig i IOK, till The Guardian.

Vetenskapliga bevis

– De måste göra det rätta för sin idrott och det här ramverket kan ge dem en process att använda för att tänka på inkludering och för att se vad som ger oproportionerlig fördel.

Den olympiska rörelsen vill att idrotternas beslut i frågan ska baseras på beprövad vetenskap. Om transatleter och hyperandrogena ska stoppas från tävlande i damklasserna ska de vetenskapliga bevisen visa på oproportionerliga tävlingsfördelar och/eller oundviklig risk för idrottarens säkerhet.

Finns nackdelar

Joanna Harper, som arbetar med just transpersoners idrottsprestationer vid Loughboroughs universitet, säger till The Guardian att hon välkomnar IOK:s ambitioner om inkludering, men att det också finns nackdelar i IOK:s ramverk.

– Transkvinnor är i allmänhet längre, större och starkare än kvinnor i allmänhet vilket ger fördelar i många sporter. Det är också orimligt att be idrottsförbunden att basera sina restriktioner på berövad vetenskap. Sådan vetenskap tar många år, kanske tiotals år att ta fram, säger Harper, som själv är en transkvinna som tävlar i idrott.

Tanken är att IOK:s ramverk ska införas efter OS i Peking i februari.

Fakta: Transperson och hyperandrogenism

Att vara trans innebär att att att en persons könsidentitet inte stämmer överens med det kön personen fick vid födseln. Det har inget med sexuell läggning att göra.

Hyperandrogenism är ett tillstånd orsakat av överproduktion av androgener i njurbarken, äggstockarna eller testiklarna. Hos män är den kliniska betydelsen ringa, men hos kvinnor ses de vanliga manifestationerna hirsutism (hårighet) och virilism (mansdrag) hos patienter med polycystiskt ovariesyndrom och adrenokortikal hyperfunktion.

Normalt har kvinnor testosteronnivåer på mellan 0,1 och 1,8 nanomol per liter och män mellan 7,7 och 29,4 nanomol per liter.

Hyperandrogyna kvinnor kan ha upp till 20 gånger mer testosteron än kvinnor normalt har.

Källa: RFSU och Karolinska institutet.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons