Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Sjöstrand: Ska idrotten vara världens dåliga samvete?

Fotbolls-VM 2022 inleds om ett par veckor – i Qatar. Detta efter att Fifa i december 2010 valt att ge landet mästerskapet.
Fotboll • Publicerad 14 oktober 2022
Enligt Håkan Sjöstrand är det en både bred och komplex fråga att fotbolls-VM 2022 spelas i Qatar. Arkivibild.
Enligt Håkan Sjöstrand är det en både bred och komplex fråga att fotbolls-VM 2022 spelas i Qatar. Arkivibild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Enligt Håkan Sjöstrand är det en både bred och komplex fråga att fotbolls-VM 2022 spelas i Qatar. Rysslands invasion av Ukraina har heller inte underlättat det hela ur europeisk synvinkel enligt honom.

– När vi ser konsekvenserna av kriget så är det en stor energikris. Vad händer då, jo då tutar Europeiska rådets ordförande ner till Qatar och fullständigt lovordar Qatar. Han är väl ändå på något sätt ansvarig för EU:s politiska inriktning och prioriteringar, säger Sjöstrand under en debatt arrangerad av Svenska sportjournalistförbundet och fortsätter:

Annons

– Ska idrotten då vara hela världens dåliga samvete? Jag säger inte att vi inte ska göra vad vi kan, men det är svårt att göra allt. Det är stort och komplext.

Inbjudna till Fifa-möte

Det svenska landslaget lyckades inte kvalificera sig till VM. Detta på grund av en playoff-förlust mot Polen. Förbundet kommer dock att skicka representanter till Qatar under mästerskapet. Detta på grund av att ett Fifa-möte hålls i landet under mästerskapet.

– Jag och Karl-Erik (Nilsson, förbundets ordförande) åker dit eftersom vi är inbjudna till Fifas möte och det inte finns några sanktioner (mot Qatar), och vi möter Belgien (i EM-kvalet som inleds i vår) så en eller två personer kanske åker för att bevaka Belgien.

Det norska fotbollsförbundet har däremot valt att inte skicka några representanter alls till fotbolls-VM. Enligt Sjöstrand var ett sådant beslut inte aktuellt för svensk del – detta eftersom man vill påverka genom att vara på plats.

– Vi har haft den här linjen hela tiden. Det är väl snarare Norge man får fråga, varför har de bytt linje? De övriga nordiska länderna kommer att vara med på Fifas möte.

"Alternativet är att inte göra något"

– Det svåra är att se vad konkret vårt arbete har gjort. Vi ser ändå att det sett förbättringar i Qatar på olika sätt. Om vi ska koppla det till det vi har gjort, eller andra, det vågar jag inte säga. Men alternativet är att inte göra något alls, men vi tror ändå på att engagera oss och fortsätta, säger Sjöstrand.

Hur länge SvFF och Uefa kommer att fortsätta jobba med situationen i Qatar är dock fortfarande oklart i nuläget.

– Vi har satt, inom arbetsgruppen vi har i Uefa, att vi ska fortsätta. Sen om det sträcker sig ett år eller två år. Men det viktiga vi har i planen är fortsätta engagera oss och att både driva på mot Fifa och vara på plats, förhoppningsvis, nästa år också. Sen får det vägleda oss litegrann. Så det är svårt att säga hur länge och på vilket sätt, säger Sjöstrand.

Samtidigt undrar han hur stort ansvar idrotten har för att förbättra situationer i världen – jämfört med andra samhällssektorer.

– Hur långt sträcker sig vårt ansvar som ett rent fotbollsförbund – kontra till exempel svenska ambassaden och Business Sweden som jobbar för att utveckla affärerna för Sverige i den regionen? Det är svåra och komplexa frågor.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons