Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Sirius bröt trenden: "Äntligen"

Sirius har rasat ihop och tappat poäng i fem matcher i rad men vände den tunga trenden mot Helsingborg.
Uppsalalaget tog sin första seger (3–1) sedan den 19 juli.
Fotboll • Publicerad 13 augusti 2020
Helsingborg kunde inte stoppa Sirius Nahom Girmai Netabay som gjorde två mål.
Helsingborg kunde inte stoppa Sirius Nahom Girmai Netabay som gjorde två mål.Foto: Staffan Claesson/TT

Sirius ras i slutet på de fem senaste matcherna hade börjat bli en belastning såväl poängmässigt som mentalt men hemma mot Helsingborg vann man äntligen den mentala kampen:

– Vi har haft revansch i tankarna i match efter match men har ändå tappat tunga och onödiga poäng så nu gick tankarna att ”vi ska bara vinna”, säger Siriusmittfältaren Nahom Girmai Netabay.

"Tungt på slutet"

Annons

25-åringen rullade behärskat in 2–0 redan i 22:a minuten och krutade in 3–0 i bortre krysset fem minuter efter paus men när Helsingborgs Alex Timossi nickade in en reducering efter hörna med drygt 20 minuter kvar av matchen blev det jobbigt:

– Jag kollade på tiden faktiskt. Neeeej tänkte jag. Inte nu igen, tänkte jag. Sedan försökte jag peppa laget och säga åt alla att vara avslappnade. För är man spänd blir det svårt. Vi lyckades, men det var tungt på slutet, säger Girmai Netabay med ett brett leende.

På tilläggstid var Helsingborgs Mix Diskerud nära att reducera en gång till för gästerna men i det läget lyckades Siriusmålvakten Lukas Jonsson göra någon slags hockeyslajd och styrde flygandes i luften undan bollen med foten.

– Bollen touchar en spelare först och det lurar Lukas men han gör en superbra räddning där sedan som räddar oss. Det var viktigt för oss i det läget, säger Sirius tvåmålsskytt.

Egen mur framför

Det första Siriusmålet gjordes dock av glödhete Stefano Vecchia som för andra matchen i rad ställde upp en mur med fyra spelare en meter framför motståndarnas mur innan han krutade iväg frisparken med sträckt vrist. Skottet gick precis över muren där de fyra Siriusspelarna unisont och enligt plan dök ner på marken samtidigt som bollen seglade vidare upp i bortre krysset.

– Vi får inte vara nära deras mur utan måste vara antingen en meter framför, bakom eller ut på sidorna och valde att ställa en mur en meter framför. Då blir det svårt för deras målvakt att se bollen eftersom han ser den så sent, berättar Nahom Girmai Netabay som är en av de kortare spelarna i laget och därför passar perfekt i muren.

– Vissa säger att de är för långa för att ducka men jag säger bara ”lägg er ner”. Steffo gör det fantastiskt. Han har så himla fin fot.

TT: Det är ett riktigt hårt skott, är du inte rädd att få bollen i huvudet?

– Jo, det är man ju! Det är därför jag kastar mig ner på marken direkt, jag vill ju inte bli träffad.

Om Sirius mentala spöken har gått upp i rök nu återstår att se men segerskytten är säker:

Annons

– Nu vet vi att vi kan hålla i det så det är bara att köra på och fortsätta så här.

För Helsingborg innebar förlusten att man fortfarande, halvvägs in i serien, inte har vunnit en enda bortamatch ännu.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons