Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Sagnia tillbaka med besked: "Jobbat mycket"

Khaddi Sagnia fick hela fjolåret förstört av en korsbandsskada.
Nu är hon tillbaka, med besked.
Friidrott • Publicerad 3 juli 2020
Khaddi Sagnia persade i juni och ser fram emot fler tävlingar. Arkivbild.
Khaddi Sagnia persade i juni och ser fram emot fler tävlingar. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT

I februari 2019 löd rubriken: "Sagnia korsbandsskadad igen", och hela säsongen var förstörd.

Men när inomhussäsongen 2020 inleddes var Sagnia tillbaka och efter en märklig vår präglad av coronapandemin och med många inställda tävlingar, visar hon nu storform.

Annons

Den 18 juni förbättrade hon sitt fem år gamla personliga rekord utomhus till 6,81 meter, en ökning med tre centimeter.

– Det var väldigt viktigt. Inte bara för mig utan också för att visa att även fast det här året varit annorlunda så går det att prestera på en hög nivå. Och för att visa att de här långa hoppen finns där, säger Khaddi Sagnia.

– Det var jätteskönt att få ut det. Det har jag väntat på länge.

Duplantis och Bengtsson

I helgen är det tävling igen när det arrangeras en stav- och längdhoppsgala på Ullevi i Göteborg med andra högklassiga deltagare som Armand Duplantis, Tilde Johansson, Angelica Bengtsson och Thobias Montler.

– Det känns bra, det ska bli roligt att få tävla lite mer. Det är roligare nu när det börjar komma upp lite fler tävlingar efter många månader där man inte vetat om det ska bli några tävlingar eller inte, säger Sagnia.

Hon medger att den ovissa säsongen varit tuff.

– Det har varit väldigt jobbigt, speciellt i början när man inte fick så mycket information. I vanliga fall vet vi precis hur säsongen ska se ut. Men nu visste man inget och det var väldigt jobbigt eftersom man inte kunde planera.

– Vi fick lägga om träningen och förhoppningsvis tajma in toppnivån till någon tävling.

Korsbandsskadan i februari förra året var hennes andra i karriären. Även 2012 slet hon av kors­bandet i ena knät. Men i dag är 26-åringen tillbaka till 100 procent, säger hon.

– I dag känns det bra. Jag kom i gång med träningen fort efter operationen. Vi körde på så fort som möjligt och mina tester visar att jag har gjort framsteg. Jag har blivit starkare och snabbare, vilket har varit det viktiga. Det har varit otroligt skönt att kunna gå in med självförtroendet att jag kan prestera och vågar trycka på.

Huvudmålet en bit fram

Annons

Det nysatta personbästat är ett resultat av att Sagnia har lagt ner ett särskilt hårt jobb efter skadan, och under den ovissa inledningen på året, säger hon.

– VI har jobbat väldigt mycket med alla olika delar på träning. Jag har jobbat en del med ansatsen. Sedan har jag också sprungit några 100-meterslopp som gjort att jag fått in snabbhet och styrka. Det har varit en lång träningsperiod, vilket jag har tyckt har varit lite tråkigt.

– Men det har gjort att jag kunnat jobba och finslipa. Nu gäller det bara att få in fler tävlingar.

Även om hon är glad att tävlingssäsongen är i gång, ligger det egentliga fokuset lite längre fram än på Ullevi på lördag.

– Det här får man kanske se som ett mellanår inför OS.

Fakta: Khaddi Sagnia

Ålder: 26 år

Klubb: Ullevi FK

Tränare: Katrin Klaup.

Personbästa: 6,81 meter. Det gör henne till tredje bästa svenska kvinnliga längdhoppare genom tiderna.

Främsta meriter: sexa i EM 2016, sjua i VM 2015, fyra i U-EM 2015. Totalt sex SM-guld.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons