Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Så ska Duplantis över sex meter igen

På Diamond League-premiären i Monaco tävlar Armand Duplantis för första gången på ett halvår inför publik.
Lika länge sedan var det han hoppade över sex meter.
Friidrott • Publicerad 14 augusti 2020
Armand Duplantis ska hoppa på SM i Uppsala i helgen.
Armand Duplantis ska hoppa på SM i Uppsala i helgen.Foto: Erik Simander/TT

Det har gått över en månad sedan Armand Duplantis senast tävlade. På ett minst sagt regntungt Tingvalla IP i Karlstad klarade 20-åringen "bara" 5,72.

Därefter har han återhämtat sig, spelat golf och haft möjlighet att träna sig i form.

Annons

Fredagens Diamond League-premiär är startskottet på en intensiv period, med åtta tävlingar på 34 dagar.

– Jag har mest varit här (hemma i Uppsala, reds. anm) och försökt komma i tävlingsform. Jag är där jag vill var nu. Att tävla är den bästa träningen för mig. Min gren är så teknisk att det finns vissa saker jag bara kan göra under tävling med adrenalin i kroppen, säger han.

Publik i Monaco

Den franska regeringen öppnade upp igen för åskådare den 11 juli och tillåter 5 000 på idrottsevenemang. Det innebär att Duplantis kan räkna med publikstöd för första gången sedan februari när han tävlar på Stade Louis II-arenan i Monaco – som normalt har en kapacitet på drygt 18 000 – under fredagen.

– Du får adrenalin av publik, det skapar motivation. När jag tränar kan det räcka med att några ungar står vid sidan av mattan så blir jag direkt bättre. Kameran är bara en kameraman, även om du vet att folk tittar där hemma. Det är inte samma sak. Så … nej, den här senaste tiden har varit sådär för mig.

Senast Duplantis hade publiken i ryggen tog han 6,01 på stavhoppsgalan i Clermont-Ferrand den 23 februari. Ett halvår senare hoppas svensk-amerikanen att han kan nå de höjderna igen. I sommar har det blivit 5,94 som bäst.

– Det viktigaste är att vinna, så är det på alla tävlingar. Men jag vill helt klart ta mig över sex meter, ju förr desto bättre. Det har gått för lång tid nu. Jag behöver klara det igen, säger han.

Ställs mot Kendricks

I Monaco ställs han mot största konkurrenten, amerikanen Sam Kendricks, igen. Något som triggar honom.

– Det kommer att blir trevligt och det är ytterligare en sak att jag vill tävla mot de bästa. Sam är en av de bästa och han kommer att vara där. Varje gång vi tävlar mot varandra brukar det bli bra tävlingar.

Bara två dagar efter DL-premiären väntar SM hemma i Uppsala, något som förstås kan påverka. Men 20-åringen är utan tvekan hela mästerskapets största förhandsfavorit.

– Målsättningen är först och främst att vinna SM, för jag har faktiskt aldrig vunnit ett nationellt mästerskap. Det är dags för det nu.

Fakta: Armand Duplantis tävlingsprogram

14 augusti: Diamond League i Monaco

16 augusti: SM i Uppsala

23 augusti: Diamond League i Stockholm

2 september: Diamond League i Lausanne

4 september: Diamond League i Bryssel

6 september: Finnkampen i Tammerfors (om den blir av)

13 september: Diamond League i Berlin

17 september: Diamond League i Rom

Källa: Radiosporten

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons