Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Rasistiska påhoppen fördöms: "Oförlåtligt"

De engelska straffmissarna ledde till en rasistisk hatstorm mot skyttarna.
Nu har Twitter raderat över 1 000 tweets och stängt av flera konton för rasism.
"Uefa fördömer starkt den avskyvärda rasism riktad mot flera engelska spelare", säger Uefa i ett uttalande.
Fotboll • Publicerad 12 juli 2021
De engelska spelarna försöker trösta sin lagkamrat Bukayo Saka efter straffmissen.Foto: Carl Recine/AP/TT
Englands förbundskapten Gareth Southgate tröstar Bukayo Saka efter straffläggningen.Foto: Laurence Griffiths/AP/TT

Jadon Sancho och Bukayo Saka gick fram till straffpunkten för sina livs hittills kanske viktigaste tillslag på bollen.

Men både 21-årige Sancho och 19-årige Saka fick se Italiens Gianluigi Donnarumma rädda deras straffar, och det tog inte många minuter innan kritiken kom: Hur kunde förbundskapten Gareth Southgate låta den unga duon ta ett så stort ansvar?

Annons

– Ansvaret ligger på mig. Det ligger helt på mig, säger förbundskaptenen till BBC efter att ha fått trösta Saka på innerplan.

Kritikstormen på sociala medier övergick på vissa håll till rasistiska påhopp och hot mot framförallt Bukayo Saka, men även mot Marcus Rashford och Sancho som också hade missat sina straffar.

– Det är oförlåtligt. En del har kommit från andra länder, har vi fått höra, men en del kommer från det här landet, säger Englands förbundskapten Gareth Southgate.

Fördöms på flera håll

Det engelska fotbollsförbundet FA gick under natten ut med ett uttalande där påhoppen fördöms. FA uppmanar även regeringen, polisen och sociala medier-plattformarna att agera snabbt i frågan.

"FA fördömer å det starkaste alla former av diskriminering och det är avskyvärt att rasismen på internet har riktats mot några av Englands spelare på sociala medier", skriver FA och fortsätter:

"Vi kan inte vara tydliga nog om att den som visar sådant vidrigt beteende inte är välkommen att följa vårt landslag. Vi kommer att göra allt vi kan för att stötta spelarna och uppmanar till hårdast möjliga straff för de ansvariga för inläggen".

Senare under måndagen följe Uefa efter:

"Uefa fördömer starkt den avskyvärda rasism riktad mot flera engelska spelare på sociala medier efter EM-finalen. Den har ingen plats varken inom fotbollen eller i samhället. Vi står tillsammans med spelarna och det engelska förbundets vädjan för kraftigaste möjliga straff", säger Uefa i ett uttalande.

Flera stängs av

Även Boris Johnson fördömer de rasistiska påhoppen.

"De ansvariga för dessa förskräckliga påhopp borde skämmas", säger premiärministern.

Annons

I maj bojkottade flera engelska spelare och klubbar sociala medier i protest mot rasismen och hatet som spreds på de olika plattformarna.

Och innan avspark i matcherna under EM, genom hela turneringen, har de engelska landslagsspelarna knäböjt i protest mot rasism.

Londonpolisen uppger på Twitter att de ska inleda en brottsutredning om inläggen.

Senare under måndagen meddelade Twitter via en talesperson att över 1 000 tweets raderats och flera konton stängts av med motiveringen att "avskyvärda rasistiska övergrepp" inte har någon plats på plattformen, enligt Reuters.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons