Upphämtningen gav poäng åt Quaisons Mainz

Inga mål, men väl delaktig i reduceringen som gav Mainz chansen att ta en viktig poäng.
Den togs.
Robin Quaison visade på nytt hur mycket han betyder för Bundesligaklubbens offensiva spel.
Mainz klarade 2–2 borta mot Köln.
Fotboll • Publicerad 17 maj 2020
Bayern München inledde återstarten av Bundesliga med att göra 2–0 på Sebastian Anderssons Union Berlin.Foto: Hannibal Hanschke/AP/TT

Mark Uth slog in straffen som gav Köln 1–0 redan efter sex minuter. Florian Kainz nickade elegant in Dominick Drexlers högerinlägg tidigt i andra halvlek. Där och då såg bottenlaget Mainz att gå mot en klar förlust i återstarten av ligan inför tomma läktare i Köln.

Ett lyckat byte gav Mainz nytt hopp. Taiwo Awoniyi hade bara varit inne på planen i några minuter när han tryckte in reduceringen.

Bate Baku stod för passningen men det var Quaisons djupledsboll till Baku som slet isär hemmaförsvaret.

Landslagsstjärnan har en strålande säsong bakom sig i Mainz. Med tolv mål tillhör han skiktet av målskyttar strax under toppduon Bayern Münchens Robert Lewandowski (26 mål) och Leipzigs Timo Werner (21).

Malongs soloprestation

Matchens prestation gav kvitteringen i den 71:a minuten. Mittfältaren Pierre Kunde Malong avancerade, Kölnspelarna väntade sig en passning, men Malong fortsatte rakt fram och placerade in 2–2.

Mainz jakt på alla tre poängen och Quaisons strävan efter säsongens 13:e ligamål fortsatte. Det var nära att båda förhoppningarna slog in.

Quaison var inte långt borta från att slå i ett segermål, men Kölns målvakt Timo Horn hann ut och täckte. Med poängen håller Mainz avståndet på fyra poäng till Fortuna Düsseldorf, som just nu ligger på negativ kvalplats.

Andersson bänkad

Landslagsanfallaren Sebastian Andersson, med elva ligamål på kontot, har haft krångel med ett knä den senaste tiden. Han inledde hemmamötet med serieledande Bayern München på bänken.

Union stod emot topplaget länge och väl på ett ödsligt An der Alten Försterei men misstag som Neven Subotics kostar. Kort före pausen träffade han Leon Goretzka, inte bollen – och det gav Lewandowski möjligheten att utöka ledningen i skytteligan.

Polacken, en gång klubbkompis med Subotic i Borussia Dortmund, rullade in mål nummer 26 från straffpunkten.

Andersson byttes in med 20 minuter kvar, men hann inte göra något större avtryck i en match som kontrollerades av Bayern.

Benjamin Pavard slog in 2–0 för mästarklubben med tio minuter kvar.

"Som veteranfotboll"

Thomas Müller i Bayern München beskriver känslan att spela inför tomma läktare:

– Det kändes lite som atmosfären i veteranfotboll i elljus klockan sju på kvällen, men så fort bollen rullade hade vi fokus på matchen. Det var lite fjärilar i magen inför återstarten kring hur det skulle gå, ungefär som inför den första matchen i augusti, säger han till nyhetsbyrån AFP.

För Union Berlin väntar derby mot Hertha på fredag, det andra i Bundesliga sedan 1977 mellan två klubbar från huvudstaden. Union vann höstens heta möte med 1–0 på hemmaplan.

1977 spelade Tennis Borussia Berlin och Hertha i högsta ligan i dåvarande Västtyskland. Trots att svenske anfallaren Benny Wendt gjorde 20 ligamål för Tennis Borussia åkte klubben ur ligan.

Fakta: Skytteligan i Bundesliga

26 mål: Robert Lewandowski, Bayern München.

21: Timo Werner, Leipzig.

14: Jadon Sancho, Dortmund.

12: Robin Quaison, Mainz.

11: Sebastian Andersson, Union Berlin, Serge Gnabry, Bayern München, Rouwen Hennings, Düsseldorf, Florian Niederlechner, Augsburg, Marco Reus, Dortmund, Wout Weghorst, Wolfsburg.

Måndag: Bremen–Leverkusen.

Fredag: Hertha Berlin–Union Berlin.

Lördag: Mönchengladbach–Leverkusen, Freiburg–Bremen, Paderborn–Hoffenheim, Wolfsburg–Dortmund, Bayern München–Frankfurt.

Söndag: Schalke–Augsburg, Mainz–Leipzig, Köln–Düsseldorf.