Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Osaka hoppas få bära alla sju maskerna

Naomi Osaka låter inte lårskadan hindra henne från spel i US Open.
För då får den japanskhaitiska tennisstjärnan möjlighet att visa att hon tar ställning mot rasism och polisvåld.
Tennis • Publicerad 1 september 2020
Naomi Osaka i mask med namnet Breonna Taylor, ett offer för polisskjutning.Foto: Frank Franklin/AP/TT

Hon gick ut på Flushing Meadows och började värma upp iförd ett svart munskydd med namnet Breonna Taylor på. Taylor var en svart kvinna som dödades av polis tidigare i år.

– Jag har faktiskt sju masker. Det är ganska ledsamt att sju masker inte räcker för alla namn. Förhoppningsvis går jag till final så ni får se alla, säger 22-åringen.

Vill sprida medvetenhet

Annons

Naomi Osaka, som bott i USA sedan tre års ålder, har engagerat sig i Black Lives Matter-rörelsen och dess protester mot rasism och polisvåld i USA. I förra veckans turnering var hon på väg att bojkotta semifinalen i protest mot den senaste polisskjutningen, mot Jacob Blake i Wisconsin. Efter att semifinalen skjutits upp beslöt hon sig för att spela.

– Jag vill sprida medvetenhet, säger hon om beslutet att bära munskydd med offers namn.

– Tennis ses över hela världen och kanske är det någon som inte kände till historien om Breanna Taylor. Jag tror att ju mer folk känner till en historia, desto mer intresserade blir de av den.

Osaka säger att hon uppskattar att US Open-arrangören satt upp antirasistiska konstverk och Black Lives Matter-banderoller på de tomma läktarna.

– Det går åt rätt håll och det är många spelare som stödjer frågan. Det finns många röster som bidrar och det är verkligen skönt att se.

"Ska inte klaga"

Osaka drog sig ur finalen i genrepet inför US Open på grund av en lårskada. Två dagar senare kunde hon spela igen, och tog sig med något besvär vidare till andra omgången. Hon besegrade landsmaninnan Misaki Doi med 6–2, 5–7, 6–2.

– Benet kändes ganska bra. Jag känner av det och under matchen blev det sämre. Men jag kan hantera det. Och jag ska inte klaga, jag vann matchen, säger Osaka.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons