1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

OS-jakten tvingar spelarna att testa nytt

Finnes: OS-plats.
Sökes: Spelare som behärskar flera positioner.
Peter Gerhardsson har tydligt visat att mångsidighet gynnar den som vill vara med i Japan i sommar.
Fotboll • Publicerad 12 april 2021
Lina Hurtig, till höger, och Fridolina Rolfö, i bakgrunden, är två spelare som har fått testa spel på ovana positioner den senaste tiden. Arkivbild.
Lina Hurtig, till höger, och Fridolina Rolfö, i bakgrunden, är två spelare som har fått testa spel på ovana positioner den senaste tiden. Arkivbild.Foto: Stefan Jerrevång/TT

För andra landskampen på kort tid spelade ytterforwarden Hurtig central anfallare när Sverige i helgen spelade 1–1 mot USA. Det var bara ännu ett exempel på när förbundskapten Peter Gerhardsson på senare tid valt att testa spelare på ovana positioner.

Skälet är sommarens OS i Tokyo, där truppen bara får innehålla 16 utespelare, till skillnad från 22 i ett VM. Mångsidighet blir därför en särskilt värdefull egenskap när Gerhardsson ska välja ut de spelare som får följa med till Japan.

Björn och Ilestedt

Det gör han inte heller någon hemlighet av under den pågående landslagssamlingen, som avslutas på tisdagen med bortalandskamp mot Polen.

– En del som vi har tittat på är att vi behöver ha in spelare som kan spela på olika positioner. I en vanlig 23-mannatrupp kan man ha två på varje position, och tre målvakter. Så spelare som är väldigt skickliga och kan spela på kanske två eller ibland tre positioner ... det kommer att vara viktigt, säger Peter Gerhardsson.

Det borde gynna exempelvis Rosengårds Nathalie Björn, Bayern Münchens Amanda Ilestedt och Häckens Filippa Curmark. Både Björn och Curmark är vana försvarare från respektive klubblag men spelar oftast mittfältare i landslaget. Och Ilestedt har både i klubb- och landslag testat i princip varje position i försvarslinjen.

Häckens Johanna Rytting Kaneryd är en annan allroundspelare som hoppas ha fördel inför OS-uttagningen.

– I klubblaget spelar jag både som wingback och som ”tia”, men jag har egentligen erfarenhet av att spela både vänster, höger, mitten och framåt… så det är bara positivt i så fall, säger Rytting Kaneryd.

Succé på nya positionen

Sedan finns det spelare som inte är så vana vid att hoppa runt, men som har tvingats vänja sig. Nämnda Lina Hurtig är en, Fridolina Rolfö en annan och Rebecka Blomqvist en tredje.

Rolfö flyttades ner som offensiv mittfältare i landskampen mot Österrike i februari, och gjorde succé med två mål. Hennes klubbkamrat i Wolfsburg, Rebecka Blomqvist, fick under samma läger testa vingarna som ytterforward mot Malta. Och Blomqvist, vanligtvis central anfallare, har inget emot att variera sig.

– Jag känner att jag kan behärska både en kantposition och en forwardsposition. Jag trivs i båda rollerna, och nu har de testat mig på båda positionerna, så förhoppningsvis kan det vara till min fördel. Det är klart att det är lite annorlunda, men jag spelar även där lite i klubblaget och känner att jag kommer in i det mer och mer. Jag blir bättre på att hitta mina styrkor i den positionen också, säger Blomqvist.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.