1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

OS-hoppet tillbaka i bassängen efter mardrömsåret

Övertränad, coronasmittad och bölder i halsen och strupen.
2020 blev ett mardrömsår för långdistanssimmaren Victor Johansson – på Swim Open i Stockholm har han gjort comeback i bassängen.
Simning • Publicerad 11 april 2021
Victor Johansson är tillbaka efter ett tufft år.
Victor Johansson är tillbaka efter ett tufft år.Foto: Jessica Gow/TT

I torsdags simmade han 400 meter fritt, och i fredags 1 500 meter. Tiderna har varit långt i från hans personliga rekord, vilket på 1 500 meter är lika med svenskt rekord. Men för Nässjösimmaren är resultaten inte det viktigaste i nuläget – att ens kunna delta är en glädje.

Allting började 2019 när Victor Johansson tog hjälp av den tunisiske OS-guldmedaljören Ous Mellouli för att nå toppformen inför OS i Tokyo året därpå.

Till slut sade kroppen i från.

Läkartesterna visade på extremt låga testosteronnivåer, dessutom hade en slaggprodukt dröjt sig kvar i kroppen.

EM-femman från 2018 var övertränad och fick ta en paus under våren 2020 – det framskjutna sommarspelen i Tokyo räddade OS-drömmen.

– Jag hade ju glädjetårar för att jag fick ytterligare ett år att förverkliga min dröm, det har varit en dröm hur länge som helst att få vara med och representera Sverige i ett OS, säger han.

Bara några månader senare kom nästa smäll – 22-åringen drabbades av covid-19 innan han hunnit återgå till bassängen.

Operation och respirator

Under sommaren lämnade Johansson Kalifornien och USA för Småland och Sverige där han skulle börja sin OS-satsning på nytt.

Men i november väntade ytterligare ett bakslag – tre bölder i halstrakten gjorde att halsen svullnade igen så pass mycket att han hade svårt att andas. Simmaren fick opereras och läggas i respirator.

I Swim Open har han gjort comeback i stora tävlingssammanhang.

– Senast jag var på en så här stor tävling var i juni 2019, så det har varit ett uppehåll. Jag är bara glad att vara tillbaka, säger han.

– Det är inte mer än 14 veckor sedan jag låg på IVA i Jönköping, så jag måste ha det i bakhuvudet att jag har en annan bakgrund än alla andra.

Ett sådant år hade kunnat knäcka vem som helst, men Johansson känner att han är mentalt starkare än någonsin.

– Det som det här året har gett mig, som tidigare år inte har gett mig, är att simningen betyder så mycket mer för mig för jag vet att den kan tas ifrån mig väldigt fort och jag har alltid tagit den för given, säger Johansson.

"Annan respekt"

Han har blivit nyförälskad i sporten, och menar att han har en annan tacksamhet och inställning till simningen nu.

– Det är en gladare och roligare Victor som är tillbaka, säger han.

Fjolåret lärde honom vikten av återhämtning och vila.

– Å andra sidan finns den här galenpannan kvar inne i min skalle, den finns fortfarande där och kommer alltid finnas där. Att jag vill vara värst av alla och så har det alltid varit. Men jag har en annan respekt för det nu, och jag har insett att vilan är väldigt underskattad, säger Johansson.

Han har inte kvalat in till OS ännu och planen var ursprungligen att toppa formen till Swim Open, men den tanken sköts i sank efter halsproblemen i slutet på 2020. Nu satsar Johansson i stället på att vara i toppslag till tävlingen Sette Colli i Rom i juni.

– Nu blir det mer ett formbesked för att se hur långt vi har kommit, “vart är vi på väg?” som man säger i "På spåret", säger han.

Victor Johansson avslutar Swim Open med 800 meter fritt i dag.

Fakta: Victor Johansson

Ålder: 22 år

Bor: Nässjö/Los Angeles

Klubb: Tävlar för University of Southern California i USA, där han bor och studerar i vanliga fall. Tränar med Jönköpings simsällskap under tiden han är i Sverige.

Meriter: JEM-guld på 800 meter frisim 2016, JEM-silver på 400 meter frisim 2016, femma i långbane-EM på 400 meter frisim 2018, fyra i kortbane-EM på 400 meter frisim och femma på 1 500 meter frisim 2017.

Rekord: Svenskt rekord på 800 meter och 1 500 meter frisim i långbana, samt i kortbana på 400, 800 och 1 500 meter frisim.

Övrigt: Utsågs till årets manliga simmare 2018.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.