Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

OS-starten blev tuff för svenska curlare

Almida de Val och Oskar Eriksson – medaljhopp i curling – var först ut bland svenskarna i Peking.
Duon fick dock se sig slagna av Storbritannien, som vann med 9–5 i första omgången av mixeddubbelcurling.
Olympiskt • Publicerad 2 februari 2022
Sveriges Almida de Val och Oskar Eriksson under onsdagens mixeddubbel i curling (grundomgång) mellan Sverige och Storbritannien i National Aquatics Centre, under vinter-OS i Peking 2022.
Sveriges Almida de Val och Oskar Eriksson under onsdagens mixeddubbel i curling (grundomgång) mellan Sverige och Storbritannien i National Aquatics Centre, under vinter-OS i Peking 2022.Foto: Andreas Hillergren/TT

– En tuff öppningsmatch. Det var de regerande världsmästarna vi mötte, så vi får försöka lära oss av det här, sade Oskar Eriksson direkt efter matchen.

Under curlingpremiären i Peking tog Storbritannien ledningen i första omgången. Sverige kvitterade och höll inledningsvis jämn takt, men motståndet blev för hårt. Femte omgången blev till svenskarnas fördel då de lyckades stjäla två poäng, men medvinden höll inte hela vägen fram.

Annons

Inför åttonde och sista omgången hade britterna säkrat ledningen med 8–5, och mötet resulterade slutligen i vinst för Storbritannien med 9–5.

Mixeddubbelcurling blev en OS-gren i Pyeongchang 2018. Då saknade Sverige ett lag – men i Peking jagar Almida de Val och Oskar Eriksson OS-guld. När Sverige nu gör debut i OS-grenen blev duon, som tog VM-brons förra året, först ut med match under onsdagseftermiddagen, svensk tid. De anlände till Peking under tisdagen – bara en dag innan OS-premiären.

– Vi hade inte fått träna mer ändå, även om vi kommit in tidigare, säger Almida De Val.

Totalt tio lag tävlar och möter varandra i de första omgångarna som pågår veckan ut. Under torsdagen möter Sverige först Tjeckien och senare på dagen värdlandet Kina.

– Det ska bli skönt att få revansch och få två till matcher i morgon. Vi behöver se till att sätta några fler slag för att ha bra chanser att vinna, säger Almida De Val.

TT: Nu har ni prövat isen – vad är strategin inför i morgon?

– Försöka lite snabbare att komma in i farterna. Linjerna hittade vi ganska bra i dag, men att få koll på farterna tidigt i matchen.

De fyra bästa lagen från grundomgångarna går vidare till semifinal. Finalen avgörs den 8 februari.

Fakta: Sveriges OS-program i mixeddubbel

Onsdag 2 februari: Storbritannien 5–9.

Torsdag 3 februari: Tjeckien klockan (2.05), Kina (13.05).

Fredag 4 februari: Australien (1.35), USA (6.35).

Lördag 5 februari: Schweiz (2.05), Kanada (7.05).

Söndag 6 februari: Norge (7:05), Italien (13.05).

De fyra bästa lagen går vidare till semifinaler.

I semifinalerna den 7 februari möter ettan från grundspelet fyran och tvåan möter trean.

Final och bronsmatch spelas den 8 februari.

Svenska deltagare: Oskar Eriksson och Almida de Val, som tog VM-brons förra året.

Tävlingsformen gjorde OS-debut 2018, men det är första gången Sverige är med.

Källa: Sveriges olympiska kommitté

Fakta: Sveriges OS-program i mixeddubbel

Mixeddubbel spelas med två spelare i varje lag. Båda lagen har sex stenar, varav en för varje lag är förplacerad i starten av varje omgång.

De två positionerna för de två spelarna är att antingen spela sten ett och fem, eller de tre stenarna i mitten. Spelarna får byta positioner mellan omgångarna, och båda får sopa.

Källa: Sveriges olympiska kommitté

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons