Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Norska ordföranden prisas efter Fifatal

Norska fotbollsförbundets ordförande Lise Klaveness tilldelas Fritt Ords honnör och en prissumma på 100 000 norska kronor.
Den norska stiftelsen prisar Klaveness för hennes tal om mänskliga rättigheter och diskriminering på Fifas kongress i Doha, Qatar, i torsdags.
Fotboll • Publicerad 4 april 2022
Lise Klaveness under sitt uppmärksammade, och nu prisade, tal på Fifakongressen i Doha, Qatar.
Lise Klaveness under sitt uppmärksammade, och nu prisade, tal på Fifakongressen i Doha, Qatar.Foto: Hassan Ammar

– Klaveness offentliga insats under den internationella fotbollskongressen, och speciellt hennes starka och kraftfulla tal, är ett föredömligt och effektivt utnyttjande av yttrandefriheten för att bekämpa maktmissbruk, förtryck och korruption, säger Fritt Ords styrelseordföranden Grete Brochmann.

Lise Klaveness, som ska donera pengarna till den norska asylorganisationen Noas, sade bland annat följande i sitt tal på omkring sex minuter.

Annons

– Vi kan inte ignorera ropen om förändring. Fifa måste fungera som en förebild. Tilldelningen av VM skedde på ett oacceptabelt sätt. Mänskliga rättigheter och jämställdhet fanns inte i startelvan.

Norska stiftelsen Fritt Ord har sedan slutet av 1970-talet delat ut olika utmärkelser till människor som gjort insatser för yttrandefriheten. 2019 tilldelades svenska klimataktivisten Greta Thunberg och norska miljöorganisationen Natur och ungdom stiftelsens yttrandefrihetspris, Fritt Ords pris.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons