Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Så ska NHL genomföra slutspelet

NHL hoppas att klubbarna kan återgå till träning i små grupper i juni och att man så småningom ska kunna återuppta säsongen – men inte med fortsatt spel i grundserien utan med ett utökat slutspel med 24 lag.
Ishockey • Publicerad 27 maj 2020
Var och när får Vancouvers Elias Pettersson och Bo Horvat fortsätta säsongen? Arkivbild.
Var och när får Vancouvers Elias Pettersson och Bo Horvat fortsätta säsongen? Arkivbild.Foto: Darryl Dyck/AP/TT

NHL kommer att återuppta säsongen – och det blir ett utökat slutspel med 24 lag som gör upp om Stanley Cup-pokalen. Det meddelade NHL-chefen Gary Bettman sent på tisdagskvällen.

Den nordamerikanska ishockeyligan har hela tiden planerat att fortsätta säsongen, som sedan den 12 mars varit pausad på grund av coronapandemin. Frågan har varit hur.

Grundserien slopas

Annons

Nu står det klart att resten av grundserien slopas, och att slutspelet utökas från 16 till 24 lag (totalt har ligan 31 lag). Topp 12 i tabellen (när säsongen pausades i mars) i Eastern respektive Western Conference är lagen som går vidare till slutspelet som ska avgöras i två olika städer. Slutspelet kommer att inledas med ett play-in för de åtta bästa lagen för att bestämma seedningen, där de fyra topplagen i respektive konferens möter varandra i en omgång.

De övriga åtta lagen per konferens får spela en första slutspelsomgång där de möter något av de andra lagen i bäst av fem matcher. De fyra vinnarna går vidare och möter något av de toppseedade lagen.

Tester i städer

Vilka städer som ska fungera som nav för slutspelet, och när det kan tänkas inledas, meddelades inte, men det står mellan Chicago, Columbus, Dallas, Edmonton, Las Vegas, Los Angeles, Minneapolis, Pittsburgh, Toronto och Vancouver. Bettman uppger att system för tester för coronaviruset kommer att finnas i städerna samt att antalet personer som får resa med varje lag kommer att begränsas till 50 stycken.

I NHL:s plan för att återuppta säsongen hoppas man kunna inleda "fas två" – vilken är frivillig träning i små grupper på eller utanför isen – i början av juni.

– Vi räknar naturligtvis med att spela över sommaren och in i hösten. Just nu fastställer vi inga datum eftersom schemat för återkomsten av säsongen kommer att bestämmas av både utvecklingen av coronaviruset och av spelarnas behov, sade Bettman.

Fakta: Så går slutspelet till

De fyra lagen som ligger i topp i respektive konferens kommer att möta varandra en gång var för att bestämma topp-seedningen i slutspelet.

Topplagen:I västra konferensen: St Louis, Colorado, Vegas och Dallas. I östra konferensen: Boston, Tampa Bay, Washington och Philadelphia.

De övriga åtta lagen i konferensen kommer att spela i bäst av fem-matcher i en kvalificeringsrunda, där de fyra vinnarna möter de fyra toppseedade.

Kvalificeringsomgången ser ut så här:

Östra konferensen:

Pittsburgh–Montreal

Carolina–New York Rangers

New York Islanders–Florida

Toronto–Columbus

Västra konferensen:

Edmonton–Chicago

Nashville-Arizona

Vancouver–Minnesota

Calgary––Winnipeg

Lagen som inte får spela slutspel:Buffalo, New Jersey, Anaheim, Los Angeles, San Jose, Ottawa, Detroit.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons