Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

NBA markerar mot rasism vid ligastart

Den nordamerikanska proffsbasketligan NBA kommer att skriva "Black lives matter" på planerna i Orlando i samband med att ligan återstartar, uppger källor för .
Det kan ses som ett sätt att möta en del spelares oro för att ligans återstart ska ta fokus från kampen mot bland annat rasism som blossat upp i USA.
Basket • Publicerad 30 juni 2020
Chris Paul, spelarfackets ordförande och spelare i Oklahoma City Thunders. Arkivbild.
Chris Paul, spelarfackets ordförande och spelare i Oklahoma City Thunders. Arkivbild.Foto: Michael Dwyer/AP/TT

Flera NBA-spelare har krävt att kampen för jämlikhet, mot sociala orättvisor, polisbrutalitet och rasism måste vara en central del när NBA och damserien WNBA startar igen i slutet av juli.

En del har inte velat gå tillbaka till spel överhuvudtaget, som Toronto Raptors guard Fred VanVleet, som till slut ändå valde att göra det.

Annons

– Det är en usel tajming. Men så har 2020 varit för oss. Vi vet alla att det rätta är att inte spela, att göra en markering. Moraliskt så verkar det vettigt. Men livet går vidare. Vi är alla unga, svarta grabbar. Ingen av oss vill betala tillbaka några pengar, säger han enligt ESPN , och motiverar även sitt beslut med att kampen är långsiktig.

Text på linnena

En sak som kan göra VanVleet och andra spelares beslut att ändå ställa sig på planen igen lättare är en överenskommelse mellan spelarfacket NBAPA och ligan.

NBAPA ordförande Chris Paul sade i helgen att ligan och facket bland annat samarbetar om att spelarna ska få ha andra texter än sina namn på linnena.

– Vi försöker bara fortsätta att belysa de olika problemen kring sociala orättvisor som grabbar runtom i vår liga fortsätter att prata om dag ut och dag in. Folk säger att ingen kommer att tänka på sociala orättvisor i Orlando. Med de här linnena så försvinner det inte, sade Paul till ESPN.

På basketlinnena kan det exempelvis stå "Black lives matter" eller "Jag kan inte andas", eller ha namn som George Floyd eller Breonna Taylor, som dödades av polis i samband med ingripanden.

– Jag tycker att det är coolt. Något som vi har pratat om vid några av våra möten är hur vi får en del av vår "propaganda", så att säga, att synas, för det enda sättet som det här kommer att synas är på tv, säger VanVleet, som ännu inte har bestämt sig för vilket budskap han vill ha.

Höjt sina röster

Ungefär tre fjärdedelar av spelarna i NBA är svarta, och många har höjt sina röster i samband med de omfattande protesterna i USA till följd av Floyds död.

Förutom tröjorna kommer texten "Black lives matter" att vara skriven vid sidlinjerna på alla de tre arenor i Florida som ska användas när NBA återupptas, enligt källor. Även WNBA har motsvarande planer, uppger samma källor.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons