Blekingeduo i historiskt VM-lag – vann guld på hemmaplan

För första gången någonsin är Sverige U18-världsmästare i ishockey.
Frölundas Lucas Raymond blev stor matchhjälte med tre mål i finalen mot Ryssland i Örnsköldsvik.
Med i det segerrusiga laget finns även Mörrums- och Karlskrona-fostrade Karl Henriksson och Olofströms IK-fostrade målvakten Calle Clang.
Ishockey • Publicerad 28 april 2019 • Uppdaterad 29 april 2019
Svenskjubel efter att Lucas Raymond (#26 t.v.) kvitterat till 3-3 under söndagens finalmatch mellan Sverige och Ryssland i U18-VM i Fjällräven Center. Blekingekillen Karl Henriksson (nr 20) firar även han.Foto: Erik Mårtensson/TT

Men det var den 17-årige forwarden Lucas Raymond som avgjorde med sitt 4–3-mål 5.44 in i förlängningen och ordnade Sveriges första guld i U18-VM sedan turneringsstarten 1999.

Raymond hade tidigare gett det svenska laget, Småkronorna, ledningen med 1–0 i första perioden. HV71:s Simon Holmström utökade till 2–0 i andra innan Ryssland vände på matchbilden. Bortalaget gjorde tre raka mål genom Vasili Podkolzin, Rodion Amirov och Maxim Grosjev och såg ut att gå mot segern.

Då kvitterade Lucas Raymond till 3–3, 10.47 in i tredje perioden, före målet i förlängningen.

Blekingarna Karl Henriksson återfinns numera i Frölunda och Calle Clang, en av tre målvakter i guldlaget, har Rögle BK som klubbadress. (TT/Blekingesport)