Sport

Mörrumsfostrade Angelica Olsson blir tv-expert

KONSTÅKNING Artikeln publicerades
Katarina Hultling och Angelica Olsson.
Foto: Nent Group
Katarina Hultling och Angelica Olsson.

Angelica Olsson, fostrad i Mörrums Konståkningsklubb, blir expertkommentator tillsammans med välbekanta konståkningsprofilen Katarina Hultling.

– Det ska verkligen bli kul, inte minst att få göra det med Katarina som är så otroligt erfaren. Jag hoppas kunna hjälpa till att förmedla vilken häftig sport det är, och även kunna bidra till att nya tittare snabbt får koll, säger Olsson till NENT Group.

I helgen är det stor premiär för Nordic Entertainment Groups nya konståkningssatsning på streamingtjänsten Viaplay. Grand Prix i Las Vegas, den 18–20 oktober, innebär även debut för ett nytt kommentatorspar – Katarina Hultling och Angelica Olsson.

– Katarina Hultlings röst har verkligen blivit synonym med konståkning, och tillsammans med Angelica Olsson bildar de en skarp duo som har förmågan att förmedla kunskap om en sport som trollbinder en stor svensk publik, säger Per Nunstedt, sportchef NENT Group Sverige.

Tidigare i år förvärvade NENT Group de exklusiva rättigheterna till Internationella Skridskounionens (ISU) främsta mästerskap och största tävlingar från och med hösten 2019. Helgens Grand Prix från Las Vegas blir den första av en lång rad konståkningssändningar som Katarina Hultling och Angelica Olsson kommer att kommentera på Viaplay under debutsäsongen, som även innehåller ett EM i Graz och VM i Montreal.

Hultling har kommenterat konståkning i över 30 år.

– Första gången var 1986, då som praktikant tillsammans med Bengt Grive.

Hultling fortsatte kommentera konståkning på Svt till 2007, och följde sedan med rättigheten till TV4.

– Vi har en stor och ganska kunnig konståkningspublik i Sverige, trots att sporten i sig är liten. Det finns något för alla oavsett kunskapsnivå, och det är ju en konstart parallellt med sport.

Med sin långa erfarenhet räknas Hultling som en av de absolut viktigaste kvinnliga pionjärerna inom svensk sportjournalistik.

För Angelica Olsson har konståkning varit en stor del av hennes liv.

– Min mamma, Susanne, var tränare och jag har åkt ända sedan jag var tre år, säger Olsson i ett pressmeddelande från NENT Group.

Elitsatsningen inleddes på allvar i 13 års-åldern, och Olsson slog sig in i landslaget.

Hon deltog bland annat på ungdoms-OS 2006 och junior-VM 2010, samt tog medalj på både NM och SM i seniorklassen.

Men skador i först rygg och därefter foten satte stopp för fortsatta framgångar.

– Motivationen tröt när det stod klart att det var svårt att komma tillbaka till ursprunglig form, säger Olsson till NENT Group.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.