Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

"Monopolkort" testas när tennisen är tillbaka

Efter fotbollen, golfen och motorsporten börjar också tennisen hitta en väg tillbaka efter coronauppehållet.
I helgen startar två turneringar med nya regler som kan ge en glimt av tennisens framtid.
Tennis • Publicerad 13 juni 2020
Världsstjärnorna Alexander Zverev, Novak Djokovic, Grigor Dimitrov och Dominic Thiem spelar den första riktigt stora tennisturneringen på tre månader efter coronauppehållet.
Världsstjärnorna Alexander Zverev, Novak Djokovic, Grigor Dimitrov och Dominic Thiem spelar den första riktigt stora tennisturneringen på tre månader efter coronauppehållet.Foto: Darko Vojinovic/AP/TT

Turneringarna på den vanliga ATP-touren lär dröja ännu några månader, men nu börjar tennisstjärnorna spela matcher mot varandra igen.

Först ut bland herrarna är Adria Summer Tour, namnet på den tennisturnering som världsettan Novak Djokovics lillebror Djordje Djokovic startat på Balkan.

Annons

De kommande helgerna kommer några av världens främsta spelare möta varandra i fyra olika städer i det forna Jugoslavien.

Först ut, i helgen: Djokovic, Alexander Zverev, Dominic Thiem och Grigor Dimitrov i Belgrad.

Publik tillåts

Inför publik, eftersom den serbiska regeringen släppt på restriktionerna om publika sammankomster.

– Vi har haft bättre siffror jämfört med en del andra länder. Så klart är det tragiskt att så många har dött och det är förskräckligt att se i regionen och i världen. Men livet går vidare och vi aktiva ser fram emot att få spela, säger Djokovic, enligt Reuters.

252 personer har hittills dött i covid-19 i Serbien.

– Man kan kritisera oss och säga att det är farligt, men det är inte upp till mig att bedöma vad som är rätt och fel för folkhälsan. Vi följer vad den serbiska regeringen säger till oss och förhoppningsvis kan vi snart spela på touren igen, fortsätter Djokovic.

Olika spelare är med under sommarturnén som ska mynna ut i ett slutspel.

Fyra perioder

Djokovics turnering är inte den enda som startar i helgen. Tennistränaren Patrick Mouratoglou har kommit på konceptet Ultimate Tennis Showdown, som ska spelas på en tennisanläggning i Nice på den franska Rivieran under fem helger i sommar.

Fyra av världens tio bästa herrspelare är med på tåget, däribland Stefanos Tsitsipas, Matteo Berrettini och David Goffin. Men matcherna kommer att se väldigt annorlunda ut.

I stället för den vanliga poängräkningen är matcherna indelade i fyra perioder på tio minuter vardera. Den som tar flest poäng vinner perioden.

Annons

Spelarna uppmuntras visa mer känslor än vanligt, tränarna får vara mer inblandade och det finns dessutom ett system med "UTS-kort", likt "chans" i brädspelet Monopol där spelarna kan få utmaningar eller fördelar i spelet.

Som att behöva vinna en bollduell med högst tre slag, till exempel.

Förändringarna är till för att locka en ny, yngre publik som inte orkar med tennisens timslånga matcher, enligt Mouratoglu.

– Jag säger inte att vi ska förändra tennisen, men det här är något annorlunda för en helt ny målgrupp, säger han, enligt AFP.

Matcherna spelas utan publik, men kan ses på turneringens hemsida för den som vill betala 120 kronor i månaden för ett abonnemang.

Fakta/Turneringarna

Adria Summer Tour (i städerna Belgrad, Zadar, Banja Luka och en ej fastställd ort i Montenegro, till och med 5 juli).

+ Spelare: Novak Djokovic, Serbien (världsrankning: 1), Dominic Thiem, Österrike (3), Alexander Zverev, Tyskland (7), Grigor Dimitrov, Bulgarien (19), Borna Coric, Kroatien (33) Marin Cilic, do (37), Damir Dzumhur, Bosnien-Hercegovina (107).

Ultimate Tennis Showdown (I Nice, fem helger från och med 13-14 juni).

+ Spelare: Dominic Thiem, Österrike (3), Stefanos Tsitsipas, Grekland (6), Matteo Berrettini, Italien (8), David Goffin, Belgien (10), Benoit Paire, Frankrike (22), Richard Gasquet, do (50), Feliciano Lopez, Spanien (56), Lucas Pouille, Frankrike (58), Elliot Benchetrit, Frankrike (208), Dustin Brown, Tyskland (239).

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons