Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Mässan blir oktagon – inspirerad av Van Damme

Enkelt, avskalat och med touch av klassiska kampsportsfilmer med Jean-Claude Van Damme och Bruce Lee.
Helgens MMA-gala i Älvsjömässan får en mer filmisk upplevelse.
MMA • Publicerad 27 november 2020
Svenske Bartosz Wojcikiewicz ska möta Raymison Bruno, Brasilien, i MMA-galan i Älvsjömässan.
Svenske Bartosz Wojcikiewicz ska möta Raymison Bruno, Brasilien, i MMA-galan i Älvsjömässan.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Eftersom publik inte är tillåtet under coronapandemin försvann arenaalternativ som Eriksdalshallen och Cirkus i Stockholm.

Då bestämde sig vd:n Babak Ashti för att vara kreativ och göra något roligt av lördagens Superior Challenge-gala.

Annons

Planernas riktning fram till valet av Nordens största mässanläggning i Älvsjö i södra Stockholm hittade han i klassiska kampsportsfilmer med bland andra Jean-Claude Van Damme och Bruce Lee.

– Det är inte bara Van Damme. Det handlar om alla de här gamla kultfilmerna från 70- och 80-talet. Det finns miljontals. Det är den miljön vi vill återskapa för att göra något annorlunda, säger han.

– Vi vill baka in lite kreativitet i det och få in lite filmisk känsla.

"En vision"

TT: Hur gör man det?

– Det är en utmaning för tv-teamet. Jag har lagt fram en vision som de ska försöka efterlikna.

Ashti har dock inte lagt allt ansvar på tv-teamet. Vd:n har jobbat hårt sedan lokalen säkrades och en del av arbetet har handlat om att skapa rätt miljö i mässhallen.

– Den är 30 000 kvadratmeter stor, jag tror den är 400 meter lång gånger 50-60 meter bred och 15 meter upp till tak. Den är helt tom. MMA-buren kommer att ställas upp i mitten av lokalen och sedan är den upplyst uppifrån med vitt ljus. Väldigt rått och hårt, säger han.

– Och vi har följespottar på fajters. Vi har inte lagt fokus på effektljus, som vi i normala fall har i olika färger och mönster. Nu blir det bara brutalt och vitt. Det är enkelt och avskalat.

För att skapa ytterligare nivåer av "filmisk känsla" är några pelare belysta, för att på så vis visa lokalens djup och bredd.

– Sedan har vi ett område där fajters värmer upp. Det är i samma lokal men lite längre bort, typ 150 meter. Området är bakbelyst så man kommer att se siluetterna på de som värmer upp. Det kommer bli en väldigt cool inramning.

Flera svenskmöten

Annons

Superior Challenge kan ses som en farmarliga som fostrar stjärnor till UFC. Alexander "The Mauler" Gustafsson och Lina Länsberg är två svenska profiler som gått den vägen.

I lördagens gala möter Bellator-lånet Karl Albrektsson UFC-rutinerade brasilianaren Amilcar Alves och i en av de fem svenskmatcherna ställs MMA-löftena Adam Westlund mot Tobias Harila.

– Vi har märkt att vår publik vill ha svenskmatcher, det är stort intresse för det. Sedan är det roligt med internationella fajters som flygs in och folk känner igen, men svenskmöten blir mer spännande, säger Babak Ashti.

Fakta: Galans matcher

Adam Westlund, Sverige, mot Tobias Harila, Sverige.

Karl Albrektsson, Sverige, mot Amilcar Alves, Brasilien.

Bartosz Wojcikiewicz, Sverige, mot Raymison Bruno, Sverige.

Robin Roos, Sverige, mot Cristian Corujo, Spanien.

Fernando Flores, Sverige, mot Robert Nyström, Sverige.

Moraad Moreno, Sverige, mot Oskar Biller, Sverige.

Fadi Asfar, Sverige, mot Shoeb Akrami, Sverige.

Galan startar klockan 19.

Fakta: Galans matcher

Alexander Gustafsson, Lina Länsberg, Ilir Latifi, Magnus Cedenblad, Papy Abedi, Hamid Corassani, Nicklas Bäckström, Reza Madadi, Nico Musoke, Andreas Ståhl, Sirwan Kakai, Tor Troéng, Emil Weber Meek, Joachim Christensen, Oliver Enkamp, Pannie Kianzad, Rostem Akman, Kenneth Bergh, Guram Kutateladze.

Fakta: Galans matcher

UFC var en av de första idrottsorganisationerna som arrangerade tävlingar sedan pandemin bröt ut i vintras.

+ Tre galor – 10, 14 och 17 maj – arrangerades i Jacksonville, Florida.

Inför galorna lämnade UFC ett dokument på 30 sidor till Steve Sisolak och Ron DeSantis, Nevadas respektive Floridas guvernör, där organisationen i detalj redogjorde vad som skulle göras för att säkra smittspridning.

Bland annat handlade det om att fajters tog tempen och gjorde ett antikroppstest innan de checkade in på hotellet. De fick sedan egna träningsrum, egna träningsredskap och en egen portabel bastu. Under själva galorna desinficerades oktogonens matta mellan matcherna.

+ Sedan dess har 26 galor – i Las Vegas och i Abu Dhabi – arrangerats.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons