Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Macron: Inget ryskt flaggviftande under OS

Det kommer inte att vara tillåtet att vifta med ryska flaggor när OS hålls i den franska huvudstaden nästa sommar, enligt president Emmanuel Macron.
Olympiskt • Publicerad 7 september 2023
Frankrikes president Emmanuel Macron. Arkivbild.
Frankrikes president Emmanuel Macron. Arkivbild.Foto: Ludovic Marin/AP/TT

– Det är uppenbart att den ryska flaggan inte ska synas vid Paris-OS, där tror jag det råder konsensus, säger Macron till L'Equipe.

Vad gäller frågan om hur man bör hantera idrottare från Ryssland vill han dock inte ge något entydigt svar.

Annons

Sedan Kreml inledde sin fullskaliga invasion av Ukraina i februari förra året har ryska utövare inom ett stort antal idrotter drabbats av sanktioner.

Internationella olympiska kommittén (IOK) har dock rekommenderat att ryska och belarusiska idrottare ska tillåtas att delta i spelen så länge de uppfyller ett antal villkor, exempelvis måste de tävla under neutral flagg och får inte aktivt ha stöttat kriget.

Den franske presidenten framhåller i intervjun med L'Equipe att frågan är komplex eftersom det både finns ryska aktiva som opponerat sig mot regimen medan andra tvärtom sympatiserar med invasionskriget.

I slutändan är det dock upp till IOK att avgöra huruvida de ska få delta eller ej, anser Macron.

– Det är inte värdlandet som ska bestämma hur Internationella olympiska kommittén bör göra.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons