Luleå vann efter Lassinanttis storspel

En storspelande Joel Lassinantti i målet och ett heroiskt försvarsspel var Luleås främsta segervapen när man vann med 3–2 och kvitterade till 1–1 i matcher i kvartsfinalserien mot Skellefteå.
Ishockey • Publicerad 12 april 2021
Skellefteås Andreas Wingerli var nära att göra mål men Luleås målvakt Joel Lassinantti var omutlig.Foto: Erland Segerstedt/TT

I den tredje perioden var det stundtals rena bombardemanget mot Lassinantti när Skellefteå jagade en kvittering. Men Luleås burväktare vägrade att ge sig.

– Som målvakt är jag bara glad att vi lyckas vinna matchen. Jag kom väl upp och lyckades göra några räddningar som laget behöver av mig, säger Luleås målvakt.

Bara ett dygn efter söndagens maratonmatch var det dags för rond nummer två i kvartsfinalserien mellan de båda nordligaste SHL-lagen.

Efter en mållös förstaperiod kom tre fullträffar i mittenperioden, samtliga i numerärt överläge.

I den första kvartsfinalen fungerade Luleås normalt sett så effektiva spel i numerärt överläge inte alls. När man nu fick chansen två gånger i början av den andra perioden var Norrbottenslaget hundraprocentigt.

Hållander tvåmålsskytt

Först styrde Juhani Tyrväinen in matchens första mål där han stod framför näsan på Skellefteås målvakt som nu var 21-årige Arvid Söderblom.

Några minuter senare kom nästa powerplay för Luleå. Och nästa mål, den här gången på ett skott från blå linjen av Filip Hållander. Luleåforwarden blev tvåmålsskytt efter att på slutet även ha gjort ett mål i öppen kasse.

Men Skellefteå kom tillbaka i mellanronden och med hjälp av andra periodens långa väg till avbytarbåset skapade man långa och jobbiga anfall för Luleå, där Joel Lassinantti dock i det längsta vägrade att släppa någon puck förbi sig.

Till slut fick han ändå sträcka vapen.

Strax efter Luleås 2–0-mål visade även Skellefteå skärpa i numerärt överläge och kunde reducera bortaledningen när skarpskytten Jesper Frödén prickade krysset från nära håll. Passet fick han rakt igenom boxen från Jonatan Berggren.

Skellefteås grepp om matchen hårdnade allt mer men Joel Lassinantti vägrade att släppa in någon kvitteringspuck. På slutet bombarderades Luleås burväktare med skott men tog allt.

"Hade gärna varit kvar"

Två minuter från slutet blev Filip Hållander tvåmålsskytt när han avgjorde matchen definitivt i öppet mål. Roland McKeowns reducering fem sekunder före slutsignalen kom för sent.

– En viktig seger för oss. 0–2 i matcher skulle ha blivit en stor uppförsbacke, säger Joel Lassinantti, som kom tillbaka från en mindre lyckad sejour i KHL-laget Sotji mitt under säsongen.

– Hade gärna varit kvar där borta men som det blev var det här det bästa för mig. Successivt har formen blivit bättre och bättre på slutet, säger Luleås matchhjälte.

På onsdag väntar en ny rysare mellan lagen, då i Luleå.

– Fyra matcher på fem dagar är en prövning för bägge lagen och vi är förberedda för det, säger Lassinantti.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.