Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Besviket Linköping efter straffen: "Horribelt"

Linköping var på väg att orsaka Kristianstads första förlust i årets damallsvenska.
Då kvitterade gästerna på straff till slutresultatet 1–1.
Fotboll • Publicerad 18 maj 2021
Jutta Rantala, till höger, såg till att Kristianstad fortfarande inte förlorat i damallsvenskan. Arkivbild.
Jutta Rantala, till höger, såg till att Kristianstad fortfarande inte förlorat i damallsvenskan. Arkivbild.Foto: Adam Ihse/TT

Efter tre raka vinster fortsatte tabellfyran Linköping att övertyga även mot tabelltrean Kristianstad under tisdagen.

Norska landslagsstjärnan Frida Maanum placerade 1–0 via stolpen i den 37:e minuten – och var strax efter en projektil till skott i ribban från att öka på till 2–0. Returen blev ett jätteläge för Ronja Aronsson – som sköt över.

Annons

LFC dominerade spelet, skapade vassast chanser och hade de hittills obesegrade skånskorna i rejäl gungning.

– Vi borde ha gjort något mer mål i den första halvleken, måste bli effektivare när vi för spelet på det sättet, säger mittfältsgiganten Frida Maanum.

Tränaren fick gult kort

Kristianstad hade svårt att ta sig igenom hemmaförsvaret – men fick till en snabb omställning i den 56:e minuten.

I en duell med LFC-backen Emma Lennartsson föll inhoppande Mathilde Janzen i straffområdet – och domaren Sara Persson blåste straff efter någon sekunds tvekan.

– Ett helt ofattbart och horribelt domslut. Emma rörde henne ju knappt, jag tycker att hon kastade sig, kritiserar Linköpings tränare André Jeglertz.

Han protesterade och fick själv ta emot en varning.

Jutta Rantala placerade säkert in kvitteringen – och ordnade en poäng för Kristianstad.

Några fler mål blev det nämligen inte. Trots att LFC tryckte på ordentligt i slutet av matchen och hade flera farliga lägen. Inte minst genom Uchenna Kanu, Elin Landström och Olga Ahtinen.

Kämpade till sig poängen

Men gästernas målvakt Brett Maron vägrade att släppa någon mer boll förbi sig – och hade mycket god hjälp av vilt kämpande och uppoffrande lagkompisar.

– Vi var det klart bättre laget och var värda tre poäng. Därför är jag otroligt besviken över att vi bara fick med oss en enda. Synd att en mycket tveksam straff ska fälla avgörande, suckar Frida Maanum.

Annons

– Håller med om att vi skulle ha vunnit. Samtidigt handlar det om att göra mål och där är vi tyvärr inte tillräckligt effektiva på det vi skapade, säger landslagsbacken Nilla Fischer – som agerade väldigt stabilt och fick pris som matchens bästa spelare.

Kristianstad är nu uppe i fem raka omgångar utan förlust – och är fortsatt en poäng före jagande Linköping bakom.

– Vi lyfte upp spelet i början av den andra halvleken och stod upp på ett helt annat sätt. Där tycker jag att vi gjorde oss förtjänta av en kvittering, menar lagkaptenen Josefine Rybrink.

Förra säsongen var det kamp om tredjeplatsen – som innebär kval till Champions League – och den gången var det Kristianstad som tog hem den. Chansen är stor att det blir en liknande fajt även i år.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons