Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Johaugs nya mål: Kvala till friidrotts-VM

Endast en person startar i Bislett Games 10 000-meterslopp i Oslo.
Therese Johaug.
Friidrott • Publicerad 26 maj 2020
Therese Johaug (till vänster) och den norska häcklöparen Amalie Iuel.
Therese Johaug (till vänster) och den norska häcklöparen Amalie Iuel.Foto: Håkon Mosvold Larsen

Helt ensam blir hon dock inte på Bislett Stadions löparbanor i Oslo den 11 juni.

Vid Therese Johaugs sida kommer även långdistanslöparen Sondre Nordstad Moen att springa den udda distansen 25 000 meter.

Annons

– Det ger otroligt mycket motivation att få chansen att springa här. Det värdesätter jag högt. Friidrotten och löpningen har gett mig mycket motivation i vardagen, säger Johaug på en presskonferens.

Årets upplaga går under namnet "Impossible Games" och kommer vara strikt anpassad efter de smittskyddsregler som gäller i Norge.

Johaug är norsk mästare på 10 000 meter efter att ha sprungit i mål på 32.20,86 i staden Hamar förra sommaren – en tid som räckte för att kvala in till friidrotts-EM, som skulle ha avgjorts i Paris i augusti. Men när mästerskapet ställdes in som konsekvens av coronakrisen fick längdstjärnan lägga om sina planer.

Nu är målet att klara VM-kvalgränsen på 31 minuter och 50 sekunder.

– Jag ska inte göra om den gigantiska juniortabben jag gjorde i Hamar med den öppningen jag hade, säger Johaug och syftar på hur hon inledde i för högt tempo i de norska mästerskapen.

Johaug sticker inte under stol med att hon saknat att tävla sedan coronakrisen satte stopp för världscupen i skidor i vintras.

– Jag har en väldigt stor lust att klara VM-kvalet. Det är 30 sekunder fortare än det jag sprang på i Hamar i fjol, så det blir tufft, säger hon.

Svenska stjärnorna Armand Duplantis, stavhopp, och Daniel Ståhl, diskus, är också klara för tävlingen. Precis som norske världsmästaren Karsten Warholm, som ska försöka sätta världsrekord på den udda distansen 300 meter häck.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons