Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Janogy tar paus på grund av psykisk ohälsa

Förra årets VM blev Madelen Janogys stora genombrott som tog henne till storklubben Wolfsburg.
Men nu tar anfallaren paus från fotbollen på grund av sömnproblem och psykisk ohälsa.
Fotboll • Publicerad 29 maj 2020
Madelen Janogy gjorde ett strålande VM där hon blev målskytt direkt i sin debut. Nu har anfallaren tagit en paus från fotbollen. Arkivbild.
Madelen Janogy gjorde ett strålande VM där hon blev målskytt direkt i sin debut. Nu har anfallaren tagit en paus från fotbollen. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Madelen Janogy gjorde succé som Peter Gerhardssons joker i fotbolls-VM i Frankrike förra året. Sedan dess har hon behållit sin plats i landslaget och när kontraktet med Piteå löpte ut väntade en flytt till stjärnfyllda klubben Wolfsburg.

Men även om karriären pekade rakt uppåt fanns där hela tiden en annan sida hos 24-åringen, vilket hon berättar om i en intervju med Expressen.

Annons

– Sömnproblemen började för något år sedan, ungefär i samband med att jag kom med i landslaget första gången, och sedan har det bara blivit värre.

"Tuff bakgrund"

Madelen Janogy säger att hon delvis vet vad sömnproblemen beror på, men att hon inte orkar eller vill gå in i detalj på det.

– Jag har en väldigt, väldigt, tuff bakgrund som skiljer sig från många andras. Men jag har alltid kört på, det har jag gjort sedan jag var liten. Samtidigt som jag inte har berättat för någon. Fotbollen har varit min tillflyktsort.

I Wolfsburg blev sömnproblemen ännu värre, och hon fortsatte att hålla det inom sig. Men till slut orkade hon inte längre.

– Jag var så trött att jag inte ens orkade ta upp mobilen eller en bok, men kunde ändå inte somna. Det var så illa att jag började tappa minnet, jag glömde saker. Mitt minne är förstört, säger hon till Expressen.

Efter att till slut ha pratat med sina agenter Lisa Ek och Maria Karlsson De Cecco beslutade hon sig för att även berätta för klubben.

– Det var en sådan lättnad när jag berättade för klubben. Jag var helt tömd efteråt men det var oerhört skönt, och den responsen som jag fick från spelare och ledare. Det var helt otroligt. Och jag kände bara, varför har jag inte sagt det här tidigare, i stället för att lida så länge?

Hoppas kunna hjälpa

Under fredagen återupptogs Bundesliga, men Janogy kommer att stanna i Sverige i minst sex veckor till. Hon berättar i intervjun att hon nu sökt hjälp för sina sömnproblem och mentala ohälsa. Och att hon nu, fast besluten att komma tillbaka till fotbollen, ångrar att hon inte berättat om sina problem tidigare.

– Jag blir arg på mig själv att jag inte vågade. Men jag var rädd för vad folk ska tycka och tänka. Men kan jag hjälpa någon annan genom att berätta min historia är jag glad för det.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons