Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Impossible Games – allt du behöver veta

Friidrottsstjärnorna har väntat och väntat på att få dra igång utomhussäsongen.
Nu är det äntligen dags för premiär.
Här är guiden inför den innovativa tävlingen "Impossible Games" i Oslo.
Friidrott • Publicerad 10 juni 2020
För ett år sedan tävlade Armand Duplantis på Bislett i Oslo. På torsdag är det dags igen. Arkivbild.
För ett år sedan tävlade Armand Duplantis på Bislett i Oslo. På torsdag är det dags igen. Arkivbild.Foto: Vidar Ruud/NTB Scanpix/TT

+ Var och när

Tävlingen avgörs på Bislett i Oslo den 11 juni. Tävlingen startar 19.25 med herrarnas stavhopp.

Annons

+ Tv

SVT:s sändning startar klockan 20.00.

+ Upplägget

Torsdagskvällens gala på Bislett i Oslo är en innovativ lösning för att över huvud taget kunna tävla så tidigt under säsongen. Det är en uppvisningstävling utan publik med i huvudsak svenska och norska deltagare.

Först i augusti väntas Diamond League-galor kunna genomföras under lite mer vanliga former, bland annat i Stockholm.

+ Prispengar

Internationella friidrottsförbundet går in med 50 000 dollar, motsvarande 460 000 kronor, i prispengar totalt.

+ Stjärnorna

Daniel Ståhl och Armand Duplantis visar upp sig på styva linan och har celebert sällskap. Stavhoppet bjuder bland annat på en superduell mellan Duplantis och den före detta världsrekordinnehavaren Renaud Lavillenie. Fransmannen finns med på länk och ska hoppa hemma i sin trädgård i Pérignat-lès-Sarliève. De flesta löpgrenar avgörs på udda distanser. Den norske världsmästaren på 400 meter häck, Karsten Warholm, ska i ensamt majestät försöka sätta världsrekord på 300 meter häck. De tre bröderna Ingebrigtsen ska möta ett kenyanskt gäng med bland andra världsmästaren på 1 500 meter, Tomothy Cheruiyot, på 2 000 meter. Kenyanerna ska springa i Nairobi samtidigt som Ingebrigtsenbröderna springer på Bislett.

+ Det stora dragplåstret

Annons

Warholm, Ståhl och Duplantis får ursäkta. Det stora affischnamnet på galan är en längdskidåkare. Skidstjärnan Therese Johaug ska försöka kvala in till VM på 10 000 meter i ett ensamlopp. Tiden som krävs är 31.50.

+ Kritiken

Tävlingschefen Steinar Hoen har fått ta emot kritik eftersom man kommer att låta Therese Johaug tävla. Hoen har en strikt princip att inte bjuda in dopningsdömda till galan. Johaug,som tidigare varit avstängd 18 månader för dopning, borde enligt hans princip inte vara välkommen att tävla. För VG motiverade Hoen sitt beslut så här:

"Hon har sonat sitt straff. Hon har tävlat i världscupen och varit tillbaka sedan en lång tid. Har du gjort något galet i samhället i övrigt kan du gå tillbaka till jobbet när straffet är avtjänat. Och så har det med allvarlighetsgrad och känsla att göra. Och enligt min uppfattning är det inga problem att bjuda in Therese Johaug. Det ansvaret tar jag".

+ Svenskarna

Förutom Armand Duplantis i stavhoppet, kan vi se fram emot den regerande världsmästaren i diskus, Daniel Ståhl, som ska säsongsdebutera. För snart ett år sedan slängde han iväg diskusen 71,86 på en tävling i Bottnaryd. Förutom Ståhl deltar även Simon Pettersson. Dessutom tävlar Wictor Petersson i kula.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons