Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Slog sönder käke – frias för grov misshandel

En juniorspelare fick käken sönderslagen med en klubba under en hockeymatch. En motståndarspelare åtalades för grov misshandel men frias nu, meddelar Falu tingsrätt.
Ishockey • Publicerad 16 mars 2023
En juniorspelare fick omfattande skador efter att ha slagits med en klubba i ansiktet. Arkivbild.
En juniorspelare fick omfattande skador efter att ha slagits med en klubba i ansiktet. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Anledningen är att det enligt tingsrätten inte är ställt utom rimligt tvivel att mannen, som är i 20-årsåldern, haft för avsikt att slå målsägaren i ansiktet.

Han ska däremot betala skadestånd på drygt 66 000 kronor. Detta då han enligt tingsrätten vållat skadorna till följd av vårdslöshet.

Annons

Händelsen inträffade under en J20-match i januari 2022. En 19-årig spelare som satt på avbytarbänken skvätte vatten mot en motståndare på isen. Denne svarade med att vända sig om och slå honom i ansiktet med klubban.

Slaget resulterade i flera käkfrakturer, utslagna tänder och en sprucken läpp, och 19-åringen fick föras akut till sjukhus. Motståndarspelaren polisanmäldes och åtalades senare misstänkt för grov misshandel.

Av domen framgår att 19-åringen under en tiomånadersperiod fått uppsöka tandläkaren 17 gånger på grund av skadorna. Han drabbades också av psykiska besvär och stannade hemma från skolan i två månader.

Den åtalade har under rättegången hävdat att det var ett misstag att slå 19-åringen i ansiktet och att det egentliga syftet var att träffa vattenflaskan.

Lagmannen är skiljaktig med nämndemännen i skuldfrågan och vill att mannen ska dömas för misshandel av normalgraden. Detta då han, med hänvisning till filmsekvenser av händelsen, anser att denne måste ha insett risken för skada men varit "likgiltig inför effekten av sitt handlande".

Fakta: Hockeyvåld i rätten

Det är ovanligt att våld på högsta idrottsnivå i Sverige når rättssystemet. Här är några tidigare uppmärksammade fall inom ishockeyn som har lett till åtal eller har utretts av åklagare:

+ 1981 crosscheckade den dåvarande Djurgårdenspelaren Peter Wallin Björklövens Lennart Norberg i ansiktet i en elitseriematch. Wallin polisanmäldes och åtalades misstänkt för misshandel. Wallin dömdes till villkorlig dom och dagsböter i tingsrätten, men friades sedan i hovrätten.

+ 1982 polisanmäldes Södertäljespelaren Kent "Kneten" Andersson efter ett påhopp på Almtunabacken Stefan Gundt. Andersson åtalades misstänkt för misshandel, men friades sommaren 1983.

+ 2015 svingade Röglebacken André Deveaux sin klubba mot Västerås Per Helmersson under uppvärmningen inför den fjärde SHL-kvalmatchen. Deveaux fick sparken från Rögle och anhölls i sin frånvaro. När kanadensaren inte återvände till Sverige lades förundersökningen ned med anledning av att det inte gick att förvänta sig att överföra lagföringen till Kanada.

+ 2015 crosscheckade Rögles Jakob Lilja Malmöbacken Jens Olsson i nacken i en SHL-match. Fallet gick hela vägen till Högsta domstolen där Lilja dömdes till villkorlig dom för misshandel.

+ 2017 tacklade Thomas Larkin Brynäsforwarden Daniel Pailles i en CHL-match, tacklingen avslutade Pailles karriär. Larkin åtalades för misshandel men friades efter fyra år av Gävle Tingsrätt.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons