Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Historiskt avtal för fotbollslandslagen

Ersättningen till spelare i Sveriges fotbollslag under landslagsuppdrag har varit en stor diskussionsfråga vid sidan av planen i flera år.
Spelarna och Svenska fotbollförbundet (SvFF) nu enats om ett nytt historiskt avtal där summorna är helt lika för damerna och herrarna.
"Vi är glada och det känns bra att ett nytt avtal är på plats", säger Caroline Seger.
Fotboll • Publicerad 17 december 2021
Caroline Seger har varit med i förhandlingarna kring fotbollslandslagens nya avtal. Arkivbild.
Caroline Seger har varit med i förhandlingarna kring fotbollslandslagens nya avtal. Arkivbild.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Landslagsavtalet sträcker sig från den 1 september 2021 till den 31 december 2024. De största summorna handlar om ersättning vid samlingar och segrar i tävlingsmatcher.

Exempelvis kommer spelare vid landslagssamling eller turnering få 6 000 kronor vardera. 4 000 kronor tilldelas spelare som är med vid en seger i en tävlingslandskamp under Internationella fotbollsförbundets fönster för landslagsspel, så kallat Fifadatum.

Annons

För en seger på bortaplan vid Fifadatum är summan 8 000 kronor. Därutöver tillkommer 12 kronor per såld biljett till truppen vid hemmamatcher. Bonus för framgångar i mästerskap kommer att förhandlas inför varje enskilt slutspel.

"Ett bra avtal"

"Vi är glada och det känns bra att ett nytt avtal är på plats. Det här är ytterligare ett steg till att ge oss så bra förutsättningar som möjligt för att lyckas på planen", säger damernas lagkapten Caroline Seger i ett uttalande på Svenska fotbollförbundets (SvFF) webbplats.

"Jag är ​väldigt glad att vi fått till ett bra avtal som ger båda landslagen bra förutsättningar att kunna ge allt på planen, säger herrarnas lagkapten Victor Nilsson Lindelöf.

Ska underlätta för föräldrar

Damernas och herrarnas avtal har varit omdiskuterade i flera år och de exakta summorna har tidigare inte varit offentliga.

SvFF har tidigare sagt att damernas och herrarnas avtal varit likvärdiga. Det nya avtalet är däremot historiskt som det första som är helt lika för damer och herrar.

"Flera av våra spelare har haft svårt att kombinera föräldraskapet med landslagsspel. Tyvärr är det också så att många spelare, inte minst på damsidan, har korta kontrakt, vilket ökar risken för tuffa ekonomiska konsekvenser om en skada sker när man inte är kontrakterad av en klubb. Genom att erbjuda stöd i föräldraskapet och att vi på SvFF ser till att alla spelare täcks av försäkring om olyckan skulle vara framme, så kan vi förhoppningsvis underlätta en del för våra spelare", ​säger SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons