Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Hail Mary vann Svenskt travderby

Robert Bergh räknade hem sin fjärde seger i Svenskt Travderby när Sveriges mest prestigefyllda lopp för fyraåriga hästar avgjordes under söndagen på Jägersrobanan i Malmö.
Trav • Publicerad 6 september 2020

Kring millennieskiftet var det Robert Bergh-show i det så klassiska travloppet som körts varje år sedan 1928.

Efter att vunnit med Remington Crown 1997 följde han upp med Hilda Zonett 2001 och Tsar d’Inverne 2003.

Annons

Sedan dess har han haft tolv hästar till start i Svenskt Travderby, men aldrig tidigare hade förhandsprognoserna varit så ljusa som inför årets lopp.

Bergh hade kvalat in tre av fältets tolv finalister och körde själv Hail Mary från det innersta spåret bakom startbilen. Därifrån höll hästen ledningen initialt, men fick tuff press redan på första långsidan vilket resulterade i ett det 2 640 meter långa lopp inleddes i Elitloppstempo.

Lätta hovar

Som om inte det var nog fick Hail Mary sällskap på utsidan av de mer betrodda hästarna i flera omgångar, men det spelade ingen roll.

Över upploppsrakan sprang hästen undan på lätta hovar och 17 års väntan var äntligen över för Robert Bergh.

– Man blir stolt som tränare när man lyckas. Man har en matchningsplan och förbereder hästen för att den ska vara på topp den här dagen, men vet samtidigt om att det är små marginaler och att det kan gå fel. Nu kände jag på min häst i de sista träningspassen och före loppet att han var där han skulle; då är det minimal risk att de inte presterar som de ska göra, sade Robert Bergh till TV4.

Fyra miljoner

Prischecken uppgick till fyra miljoner kronor och togs på segertiden 1.12,8a/2 640 meter.

Favoritspelade Don Fanucci Zet tränad av Daniel Redén höll starkt till andraplatsen i lag med Örjan Kihlström och samma duo dominerade ett annat lopp under tävlingsdagen.

I Derbystoet för de fyraåriga, svenskfödda damerna slutade Daniel Redéns fyra deltagare etta, tvåa, trea och femma vilket totalt gav 3 640 000 kronor i inkörda prispengar.

Bäst var kulldrottningen Diana Zet som nu adderade ännu en storloppstitel på sitt cv efter att tidigare segrat i såväl Svenskt Trav-Oaks, Drottning Silvias Pokal som Stochampionatet.

– Vi har haft stolpe in idag. Diana Zet var nära att galoppera över mål och Don Fanucci Zet kunde blivit trea, det var små marginaler. Det var maxutdelning för vi förlorade Derbyt mot en otroligt bra häst i Hail Mary, sade Redén.

Annons

Fakta: Resultatet

1) Hail Mary – Robert Bergh 1.12,9

2) Don Fanucci Zet – Örjan Kihlström (Daniel Redén) 1.13,1

3) Aetos Kronos – Magnus A Djuse (Jerry Riordan) 1.13,1

4) Global Adventure – Erik Adielsson (Svante Båth) 1.13,1

5) Guzz Mearas – Johan Untersteiner 1.13,1

6) Västerbo Lexington – Rikard N Skoglund (Robert Bergh) 1.13,3

Oplacerade: Galantis 1.13,3, Bythebook 1.13,3, Power 1.13,4, Usain Töll 1.14,1, Champ Lane 1.20,3, Ultion Face utgick, galopp.

Uppfödare: Jörgen Sjunnesson & Holger Gustavsson.

Ägare: Stall Mary AB, Handen.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons