Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Fotbollsvärldens blickar riktas mot Tyskland

Ett efterlängtat steg mot normalitet – men inte mycket är som vanligt när fotbollsvärldens blickar riktas mot Tyskland i helgen.
Bundesligas återstart är ett pilotprojekt.
Går det att spela elitfotboll medan coronapandemin rasar?
Fotboll • Publicerad 14 maj 2020
Robin Quaison, till vänster, är målfarligaste svensk i Bundesliga med tolv mål. I helgen återstartar serien för landslagsstjärnan och hans Mainz. Arkivbild.
Robin Quaison, till vänster, är målfarligaste svensk i Bundesliga med tolv mål. I helgen återstartar serien för landslagsstjärnan och hans Mainz. Arkivbild.Foto: Andreas Gora/AP/TT

Politikernas och myndigheternas klartecken kom först efter ytterst noggrant övervägande och minutiösa förberedelser. När de två högsta tyska ligorna återupptar säsongen sker det under strängt reglerade former.

Riskminimering är ledordet. Spelare och ledare testas regelbundet, sätts i karantän inför matcherna och ett omfattande regelverk är tänkt att fullt ut garantera säkerheten för alla inblandade.

Annons

Bundesliga är den första stora ligan i Europa att våga ta upp säsongen mitt under den pågående viruskrisen.

Enormt intresse

Intresset är enormt – av många skäl.

– Eftersom den är den enda ligan som tv-sänds runt om i världen förväntar jag mig att miljarder kommer att titta, säger Karl-Heinz Rummenigge, ordförande i Bayern München till tidningen Sport Bild.

Förmodligen har han rätt. Det uppdämda behovet från supportrar att åter få se direktsänd fotboll borde vara enormt. Men vissa kommer att följa utvecklingen med andra ögon. Återstarten kan betraktas som ett högriskprojekt. Vad händer om fotbollen och det som sker runt den ökar smittspridningen? Förmodligen ger det konsekvenser långt utanför de tyska gränserna.

Flera spelare har uttryckt oro för att spela på grund av smittorisken. En tillvaro inlåst på hotell utan att få träffa familj och vänner kan också tära mentalt. Borussia Dortmund har förstärkt sin lagledning med psykologen Philipp Laux.

– Vi påskyndar processen med att få in idrottspsykologi i klubben, säger ledaren Sebastian Kehl til klubbens hemsida.

Och motsatt: Om det fungerar att spela utan publik och regelverket håller, kan Bundesliga bli en dörröppnare för andra ligor.

Snabba bud att komma i form

Sedan förbundskanslern Angela Merkel gav grönt ljus har klubbarna fått mindre än två veckor på sig att få spelarna i form. På tok för lite för att förvänta sig topprestationer från spelare som inte gjort 90 minuter sedan i mars – och inte kunnat träna kollektivt i mer än en dryg vecka.

– Därför känns det lite tidigt att spela om åtta-nio dagar. Vi får göra det bästa av det, sade svenske landslagsanfallaren Sebastian Andersson till Aftonbladet i slutet av förra veckan.

Andersson var på väg mot en strålande säsong med sitt Union Berlin när pandemin fick Bundesliga att tvärnita. Med elva mål på 25 matcher är han i toppen av skytteligan, men inför mötet med tabellettan Bayern München på söndag uppges han ha knäproblem.

Annons

Landslagskompisen Robin Quaison har dragit ett tungt lass i bottenlaget Mainz och har ett än bättre målfacit än Andersson: 12 mål på 24 matcher.

Forsbergs Leipzig jagar Bayern

Mittfältaren Emil Forsberg har inte varit lika framträdande den här säsongen i topplaget Leipzig. Han omges av ständiga flyttrykten och kan gå en intressant sommar till mötes. Leipzig ligger trea, fem poäng bakom Bayern München.

I skymundan av den blågula trion var Oscar Wendt oftast i ligafyran Mönchengladbachs elva fram till speluppehållet. Den offensive ytterbacken tackade för några år sedan nej till landslaget och är inne på sin nionde säsong i klubben.

I andraligan går mittbacken Joakim Nilsson in som tabelletta med sitt Armina Bielefeld. 26-åringen har varit självklar som mittback under debutsäsongen.

I Hannover 96 hann landslagsanfallaren John Guidetti göra fem matcher innan pandemin slog till. Klubben är nöjd med honom men det lär inte bli en övergång efter låneperioden. Guidetti anses för dyr för att köpas loss från Alavés.

För Linus Wahlqvist och Alexander Jeremejeff i Dynamo Dresden väntar två veckors ytterligare karantän sedan två spelare i truppen testats positivt för coronaviruset.

Fakta: Svenska spelare i Bundesliga

Förstaligan:

Emil Forsberg, Leipzig, 18 matcher den här säsongen, 5 gjorda mål.

Oscar Wendt, Mönchengladbach, 17/2

Sebastian Andersson, Union Berlin, 25/11.

Robin Quaison, Mainz, 24/12.

Ludwig Augustinsson, Werder Bremen, 8/0.

Andraligan:

Joakim Nilsson, Bielefeld, 23/1.

Oscar Linnér, Bielefeld, 0/0.

Felix Beijmo, Greuter Fürth, 4/0.

John Guidetti, Hannover, 5/1.

Sebastian Ohlsson, S:t Pauli, 15/0.

Viktor Gyökeres, S:t Pauli, 17/6.

Mikael Ishak, Nürnberg, 6/0.

Linus Wahlqvist, Dresden, 19/0.

Alexander Jeremejeff, Dresden, 17/4.

Fakta: Svenska spelare i Bundesliga

25 mål: Robert Lewandowski, Bayern München.

21: Timo Werner, Leipzig.

14: Jadon Sancho, Dortmund.

12: Robin Quaison, Mainz.

11: Sebastian Andersson, Union Berlin, Serge Gnabry, Bayern München, Rouwen Hennings, Düsseldorf, Florian Niederlechner, Augsburg, Marco Reus, Dortmund, Wout Weghorst, Wolfsburg.

Fakta: Svenska spelare i Bundesliga

Lördag: Augsburg–Wolfsburg, Fortuna Düsseldorf–Paderborn, Borussia Dortmund–Schalke, Hoffenheim–Hertha Berlin, Leipzig–Freiburg, Eintracht Frankfurt–Borussia Mönchengladbach Söndag: Köln–Mainz, Union Berlin–Bayern München.

Måndag: Werder Bremen–Leverkusen.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons