Sport

Förre KHK-backen debuterar i landslaget

Ishockey Artikeln publicerades
Jonathan Pudas då det begav sig i Karlskrona HK:s matchtröja.
Foto: Patric Söderström
Jonathan Pudas då det begav sig i Karlskrona HK:s matchtröja.

Ryssland kommer till den svenska hockeyturneringen i Globen med sju spelare från sin JVM-trupp.

Tre Kronors förbundskapten Johan Garpenlöv tar inte ut någon junior. I stället får Skellefteås Jonathan Pudas, som var med och spelade upp Karlskrona HK i SHL, chansen.

Den 26-årige backen spelade fyra matcher med Karlskrona HK på lån från Skellefteå AIK säsongen 2012/2013 och gjorde därefter två hela allsvenska säsonger med Karlskrona 2013/2014 och 2014/2015 innan han flyttade till Brynäs ”trots” KHK:s avancemang till SHL.

Tre Kronors trupp

Dags för Beijer Hockey Games

Målvakter: Lars Johansson, CSKA Moskva, Magnus Hellberg, SKA S:t Petersburg.

Backar: Klas Dahlbeck, CSKA Moskva, Mikael Wikstrand, AK Bars Kazan, Henrik Tömmernes, Genève-Servette, Jesper Sellgren, Luleå, Lukas Bengtsson, SKA S:t Petersburg, Viktor Lööv, Jokerit, Jonathan Pudas, Skellefteå.

Forwards: Dennis Everberg, Rögle, Oscar Lindberg, Zug, Andre Petersson, Dynamo Moskva, Gustav Rydahl, Färjestad, Mario Kempe, CSKA Moskva, Jacob Josefson, Djurgården, Carl Klingberg, Zug, Linus Johansson, Färjestad, Fredrik Händemark, Malmö, Leon Bristedt, Rögle, Daniel Zaar, do, Mathias Bromé, Malte Strömwall, Sotji.

 

Beijer Hockey Games

• Den tredje turneringen i Euro Hockey Tour – spelas mellan den 6 och 9 februari i Helsingfors och Stockolm.

6 februari: Finland–Ryssland i Helsingfors klockan 18.30, Tjeckien–Sverige i Globen klockan 19.

8 februari: Finland–Tjeckien, Globen kl 12.30, Sverige–Ryssland, Globen kl 16.15.

9 februari: Ryssland–Tjeckien, Globen kl 12.15, Sverige–Finland, Globen kl 15.45.

 

Visa mer...

Nu landslagsdebuterar Pudas i turneringen, som ingår i Euro Hockey Tour och som spelas mellan den 6 och 9 februari.

– Han har funnits med i snacket tidigare, men inte lyckats komma med. Inför den här turneringen har han höjt sin nivå, han är ledande i Skellefteå, och det ska bli spännande att se honom, säger Garpenlöv.

Jonathan Pudas i sin nuvarande klubbdress, Skellefteå AIK:s.
Foto: Erland Segerstedt/TT
Jonathan Pudas i sin nuvarande klubbdress, Skellefteå AIK:s.

I Garpenlövs första turnering som förbundskapten, Karjalaturneringen, förlorade Tre Kronor alla sina tre matcher. I Channel One Cup i december vann Sverige två matcher och hela turneringen.

– I förra turneringen fokuserade vi på det som inte var bra i Karjala, starterna i matcherna, man-man-spelet och målskyttet och det blev bättre. Det ska vi nu bygga vidare på, och är något vi tänkt på när vi tagit ut laget, säger Garpenlöv.

I den nya truppen är 13 spelare kvar från Moskva-turneringen, nio är nya. Bland dem forwarden Mario Kempe som i höstas lämnade NHL för spel i CSKA Moskva i KHL.

– Nu är han inne i spelet på stor rink. Vi vet hur han spelar och ser fram emot att få in honom igen, säger Garpenlöv. (TT/Blekingesport)

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.