Nej, Leipzig är inte direkt önskemotståndaren för Robin Quaisons Mainz i Bundesligafotbollen.
Leipzigs Timo Werner, i mörk tröja, gjorde hattrick för andra gången mot Mainz den här säsongen.Foto: Kai Pfaffenbach/AP/TT

Det blev inget svenskmöte när topplaget Leipzig reste till Mainz för mötet med bottenlaget.

Emil Forsberg är fortfarande inte i matchform efter sin halsfluss och lämnades hemma så det blev inget möte med landslagspolaren Quaison.

Tur det kanske.

Mainz hade fullt upp ändå.

I höstas vann Leipzig med förkrossande 8–0 på hemmaplan och topplaget fick utdelning tidigt.

Hattrick igen

Timo Werner, tvåa i Bundesligas skytteliga, vinklade in 1–0 redan i elfte minuten med sin 22:a fullträff för säsongen. Tolv minuter senare nickade Yussuf Poulsen in 2–0 i fritt läge och 13 minuter senare placerade Marcel Sabitzer in 3–0 bakom ett Mainzförsvar som mest stod och tittade på.

Werner fick öppet läge och gjorde 4–0 i den 48:e minuten efter ett mönsteranfall där Kevin Kampl och Poulsen broderade sig fram.

Werner var inte klar där. Han gjorde hattrick i höstmatchen och fullbordade ett nytt i 75:e. Enligt statistikföretaget Gracenote är han förste spelaren i Bundesliga på 21 år som gör hattrick två gånger på en säsong mot samma motstånd. Säsongen 1998-99 gjorde landslagsanfallaren Ulf Kirsten samma sak för Leverkusen mot Mönchengladbach.

Robin Quaison, fyra i Bundesligas skytteliga med tolv mål, fick inte mycket att jobba med då Mainz blev tillbakatryckt större delen av matchen. Laget hämtade in 0–2 till 2–2 i förra helgens återstart mot Köln, men var inte nära någon comeback nu.

Härligt för Herrlich

Mainz ligger på 15:e plats, precis ovanför kvalstrecket, och är tre poäng före Uwe Röslers Düsseldorf som brände en 2–0-ledning i slutminuterna borta mot Köln till 2–2.

Leipzig kryssade bara mot Freiburg i omstarten, men tog sig nu från femte till tredje plats i tabellen i jakten på en Champions League-biljett som går till de fyra första lagen.

Upp till ledande Bayern München skiljer sju poäng.

Efter sex raka matcher utan seger fick Augsburg äntligen till det. Vilket samtidigt blev en debut för tränaren Heiko Herrlich att minnas.

3–0 mot formsvaga Schalke som nu har nio matcher utan seger och 2–22 i målskillnad i de matcherna.

Herrlich skulle ha debuterat redan för en vecka sedan, men hamnade i stället i karantän efter att ha brutit mot karantänsbestämmelserna inför omstarten då han gick ut och köpte tandkräm.–

Första målet i matchen kom redan i den sjätte minuten då Eduard Löwen satte en frispark. Bollen gick i en fin båge över muren och satt otagbart i Schalkemålvakten Marcus Schuberts högra kryss.

Augsburgs två andra mål kom till efter slarv i Schalkeförsvaret. Inhopparen Noah Sarenren Bazee satte 2–0 i den 76:e minuten och Sergio Cordova 3–0 på tilläggstid.

Augsburg klättrar två placeringar, till 12:e plats. Schalke är åtta med sju omgångar kvar att spela.