Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Förbundet frågande till Jerebkos attack

Storstjärnan Jonas Jerebko går till hård attack mot Svenska basketbollförbundet på Twitter och hävdar att han är svartlistad. Något som inte stämmer enligt förbundet.
– Jag förstår inte vad han menar, säger generalsekreterare Fredrik Joulamo till SVT.
Basket • Publicerad 6 juni 2023
Jonas Jerebko går till hård attack mot basketförbundet. Arkivbild.
Jonas Jerebko går till hård attack mot basketförbundet. Arkivbild.Foto: Stefan Jerrevång/TT

Jonas Jerebko har varit avstängd från basketlandslaget sedan mars 2022 då han – mitt under Rysslands invasion av Ukraina – skrev på ett kontrakt med CSKA Moskva. Svenska basketförbundet har motiverat beslutet med att det inte går ihop med deras värderingar att representera ett ryskt lag och att Jerebko är välkommen tillbaka när han tagit avstånd från sitt beslut att spela för CSKA Moskva.

Men Jerebko har varit tyst.

Annons

Fram till nu.

Svartlistad

På Twitter skriver den NBA-meriterade storstjärnan att han anser sig ha blivit svartlistad av förbundet.

"Det som startade med en ”avstängning” har utvecklats till att jag har blivit ”svartlistad” av det Svenska basketbollförbundet. Inga svar från personer i hög ställning. Man skulle ju kunna tycka att det jag gjort för förbundet skulle kunna förtjäna svar på några frågor”, skriver han.

Men att Jerebko skulle vara svartlistad är inte sanningen. Det säger förbundets generalsekreterare Fredrik Joulamo till SVT.

– Det stämmer ju inte. Vår ordförande Susanne Jidestedt hade ett digitalt möte med honom för en dryg månad sedan, som han ville ha. Vi kommer alltid träffa Jonas för samtal om han vill ha samtal. Så det mötet tog plats, och sedan hade jag och Jonas – förvisso ganska kort, men ändå – sms-kontakt för några veckor sedan, säger Joulamo.

Han fortsätter:

– Så jag förstår inte vad Jonas menar. Men man kan spekulera i att det handlar om att vi inte offentligt sagt att det som hände är fullkomligt överspelat, och att han är välkommen tillbaka till officiella uppdrag. Men han har inte kommunicerat att han ser något problematiskt med vad han gjort, vare sig till mig, Susanne eller media.

Nu klubblös

Enligt Joulamo hävs Jerebkos avstängning om han själv skulle säga att beslutet att flytta till Ryssland var felaktigt.

Jerebko har tidigare i karriären spelat för Chimki i Ryssland. Just nu är han klubblös.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons