Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Förbund saknar övergreppspolicy – får kritik

Idrott • Publicerad 27 januari 2021
Fotboll är en av idrotterna som får kritik i den nya rapporten. Arkivbild.
Fotboll är en av idrotterna som får kritik i den nya rapporten. Arkivbild.Foto: Ørn E. Borgen/NTB/TT

En ny rapport beställd av Riksidrottsförbundet (RF) riktar kritik mot flera av de största specialidrottsförbunden i Sverige.

I samtliga undersökta förbund saknas det en egen policy specifikt för att hantera sexuella övergrepp mot barn och ungdomar.

Annons

Framför allt får förbunden för fotboll, ishockey, innebandy och tennis kritik.

Enligt rapporten är det "särskilt sällsynt" med styrdokument som behandlar trygg idrott och sexuella övergrepp i dessa förbund.

I rapporten, gjord av Susanne Johansson vid Gymnastik- och idrottshögskolan (GIH), framkommer det att sex av tio förbund hanterat rapporterade fall av misstänkta sexuella övergrepp. Vissa av fallen beskrivs dock mer som "olämpligt beteende".

Idrotterna som deltagit i undersökningen är fotboll, innebandy, ridsport, simning, gymnastik, tennis, ishockey, handboll, basket och friidrott.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons