Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

"Det är något vi vill slippa se framöver"

Hammarby spelade internmatcher på Tele2 arena trots coronatider.
Det får Svenska fotbollförbundet (SvFF) att markera.
"Kreativa lösningar för att ändå kunna spela träningsmatcher är något vi vill slippa se framöver", säger generalsekreteraren Håkan Sjöstrand till SvFF:s hemsida.
Fotboll • Publicerad 24 april 2020
Zlatan Ibrahimovic tränar med Hammarby. Arkivbild.
Zlatan Ibrahimovic tränar med Hammarby. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Blickarna riktades mot Stockholm och Tele2 arena när allsvenska Hammarby på fredagen anordnade interna träningsmatcher tillsammans med samarbetsklubben Frej. Zlatan Ibrahimovic deltog och matcherna sändes på Dplay.

Det finns inget förbud mot tvåmålsspel på träning, men rekommendationen är att inte spela tävlings- och träningsmatcher på seniornivå på grund av coronakrisen. Frågan är vad som gäller för internmatcher?

Annons

Stadsepidemiolog Anders Tegnell kommenterade saken på Folkhälsomyndighetens presskonferens:

– Regelverket säger tydligt att det inte ska vara några matcher på seniornivå. Vad man sedan definierar som match och inte match, det har vi pratat med Riksidrottsförbundet och Svenska fotbollförbundet om, att det är en fråga som de får hantera. Den frågan får gå till dem. Men regelverket är väldigt tydligt, sade Tegnell.

Vilka räknas in?

Att döma av SvFF:s reaktion ser man i alla fall inte med blida ögon på Hammarbys agerande. På fredagskvällen publicerade förbundet en längre kommentar från generalsekreteraren Håkan Sjöstrand, och hans uppmaning var tydlig:

"Att träna fotboll är helt okej förutsatt att man följer myndighetens råd i övrigt. Men tävlings- och träningsmatcher för seniorlag är inte tillåtna – där är Folkhälsomyndighetens råd till idrotten glasklara", säger Sjöstrand och tycks sedan rikta sig direkt till Hammarby:

"Kreativa lösningar för att ändå kunna spela träningsmatcher är något vi vill slippa se framöver. Man bör undvika påhittiga paketeringar som riskerar att skapa missuppfattningar om vad något egentligen är."

"Jätteklart"

I dagsläget är det förbjudet med sammankomster med fler än 50 personer, men det finns viss förvirring kring hur det ska tolkas. SvFF har förhållit sig till polisens definition som är att endast publik, inte idrottare och ledare, räknas. Men det är fel, säger Anders Tegnell till SVT. Alla, även spelare och ledare, ska räknas in.

– Ja, det är jätteklart i regelverket. Det är liksom inte skillnad på någon, det är 50 personer som är där, varken mer eller mindre. 50 personer är gränsen, säger Tegnell.

Björn Eriksson, ordförande i Riksidrottsförbundet, säger att det är viktigt att klubbarna undviker att tänja på gränserna.

– Då missar man poängen, nämligen pandemibekämpning, säger han till TV4:s Fotbollskanalen.

"Svårt förhålla sig till"

Hammarbys sportchef Jesper Jansson fick frågor om upplägget i samband med träningen, och sade då att han tror att det ser liknande ut på alla fotbollsträningsplaner i Sverige.

– Det blir svårt att förhålla sig till. Vi försöker hitta nya grepp för att hålla uppe motivationen och förbereda oss så gott vi kan. Vi ser detta som en träning. Vi har hela tiden hållit olika träningsrum och försöker hålla distans. Det ser ut som en träning, men sedan blir det lite extra intensitet för att Zlatan är här, sade han i Dplays sändning.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons