Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

FHM föreslår tak på 500 personer

Folkhälsomyndigheten föreslår ett tak på 500 personer för det undantag regeringen föreslagit kring lättade publikrestriktioner.
FOTBOLL • Publicerad 27 augusti 2020
Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.
Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Avståndet mellan personer ska vara minst en meter, enligt Folkhälsomyndigheten.

– Vi föreslår att man åtminstone till en början höjer gränsen från 50 till 500 på de ställena som har numrerade anvisade platser och att man sprider ut publiken så att det är minst en meter. Sedan följer vi upp om någon månad och ser om det finns möjlighet att öka publikmängden ytterligare något. Det är vår svar på den promemoria som kommit från socialdepartementet, säger statsepidemiolog Ander Tegnell på dagens presskonferens enligt Aftonbladet.

Annons

I sitt remissvar skriver FHM att det bör övervägas på vilket sätt som antalet närvarande räknas. Det skulle kunna innebära att man inte bara räknar in antalet deltagare utan alla personer som närvarar vid en sammankomst.

I sitt remissvar betonar också Folkhälsomyndigheten vikten av säkra avstånd vid toalettköer, samt vid ankomst och avresa från tillställningen.

”Att använda begreppet personer samtidigt som gränsen höjs skulle innebära att samtliga som närvarar, inklusive exempelvis idrottsutövare eller scenpersonal, kommer att räknas in.”, skriver Folkhälsomyndigheten.

Till Aftonbladet säger Svensk Elitfotbolls generalsekreterare Mats Engquist:

– Tegnell var ute i går och sa 40 procent av arenakapaciteten. Det är intressant att de växlar från dag till dag med rekommendationerna. Vår syn är att ett maxtak inte blir bra för då ska du ha exakt samma villkor på Norra Brunn som på Friends Arena och det finns ingen större logik i det, säger han och fortsätter:

– Det klart man kan bli lite sjösjuk, speciellt med en sådan bransch som blir så drabbad så är det inte speciellt roligt att få så starka svängningar. Nu hoppas vi att regeringen tar tag i det här så det löser sig. Vi hoppas på den processen och inte på på det som FHM säger, det känns för rörigt.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons