Sex mål på tretton minuter sänkte Ungern

Sverige visade prov på anmärkningsvärd ineffektivitet i en timme.
Sedan kom sex mål på tretton minuter.
Efter 8–0 mot Ungern behåller Sverige greppet om förstaplatsen i EM-kvalgrupp F.
Fotboll • Publicerad 17 september 2020
Sverige fick många anledningar att målfira under EM-kvalmatchen mot Ungern.
Sverige fick många anledningar att målfira under EM-kvalmatchen mot Ungern.Foto: Adam Ihse/TT

Jennifer Falks första tävlingslandskamp var av det lugnare slaget. Göteborgsmålvakten, som fick chansen från start i förstamålvakten Hedvig Lindahls skadefrånvaro, hade knappt någon närkontakt med bollen över huvud taget under torsdagens EM-kvalmatch.

Sverige dominerade som väntat mot Ungern – och släppte knappt till en enda målchans på hela matchen. Desto mer ägde rum på den ungerska planhalvan, och där var det mest uppseendeväckande hur uddlöst Sverige var. Nyblivna Juventusproffset Lina Hurtig nickade in 1–0 redan i den 11:e minuten, men att det inte blev fler mål i första halvlek var egendomligt.

Frilägesutvisning

Kosovare Asllani hade öppet mål men fick inte träff på bollen, Linda Sembrant missade en nick i fritt läge nära mål och Anna Anvegård hade på egen hand kunnat göra ett par, tre mål på alla sina chanser under de första 45 minuterna.

Rosengårdsanfallaren toppar allsvenska skytteligan och fick starta när både klubbkamraten Mimmi Larsson och Göteborgs Stina Blackstenius hölls utanför matchtruppen efter den senaste tidens skadeproblem. Men Anvegård kunde inte dölja sin frustration när hon strax efter pausvilan missade ytterligare ett fint läge.

– Det är svårt att säga vad det beror på, vi har inte spelat ihop på flera månader och har ett par spelare som inte har spelat match på lika lång tid. Så det var kanske lite svårt att hitta varandra. Det blev några missar också, och jag stod för två rätt så grova. Men det var skönt att det släppte i andra, säger Anvegård till SVT.

Det skulle dock lossna för både henne och Sverige. För efter att den ungerska målvakten Barbara Biró blivit frilägesutvisad i den 41:a minuten efter en rejäl kapning av Lina Hurtig, var det bara en tidsfråga innan Ungerns energi skulle tryta.

Och efter knappa timmen spelad gick det snabbt.

"Jättebra andra halvlek"

Anvegård höll sig framme och petade in 2–0 från nära håll i den 59:e minuten, placerade in 3–0 fem minuter senare och rullade in sitt tredje mål för kvällen i den 72:a minuten.

– Det är klart att det påverkar att de får sin målvakt utvisad. Men vi har ett bra tålamod i andra halvlek och är inte stressade när det bara står 1–0, säger Anvegård.

– Hur som helst vinner vi och jag tycker att vi gör en jättebra andra halvlek, det är jättekul.

Det mest uppseendeväckande var ändå inte att hon gjorde tre mål på så kort tid, utan att Sverige gjorde ytterligare tre mål mellan Anvegårds två sista fullträffar.

Magdalena Eriksson nickade in 4–0 i 67:e minuten, Lina Hurtig knoppade in 5–0 i 69:e och Amanda Ilestedt dundrade in 6–0 i 71:a innan Anvegård utökade till 7–0 minuten senare. Linda Sembrant spädde i slutet på till 8–0.

Toppar gruppen

Där stannade utskåpningen i Sveriges fjärde seger på lika många matcher i det pågående EM-kvalet. Peter Gerhardssons lag behåller därmed greppet inför gruppfinalen borta mot Island på tisdag. Isländskorna har också idel segrar hittills och eftersom inbördes möten räknas före målskillnad blir de återstående matcherna mot Island – hemmamatchen spelas den 27 oktober – troligen helt avgörande i kampen om gruppsegern och en direktplats till EM 2022.