Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Svarar på kritiken: "Hon kanske inte lyssnat"

Magdalena Eriksson tycker att spelarna i det svenska herrlandslaget borde ta tydligare ställning mot att fotbolls-VM nästa år spelas i Qatar.
Lagkapten Victor Nilsson Lindelöf avfärdar kritiken.
Fotboll • Publicerad 13 november 2021
Magdalena Eriksson kritiserar herrspelarna i landslaget för att de inte tar avstånd från VM i Qatar. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Backstjärnan Eriksson, som varit lagkapten i damlandslagets VM-kvalmatcher i höst, gör sitt utspel i den brittiska tidningen Inews.

I sin första krönika för tidningen skriver Chelseaspelaren Eriksson att hon, som öppet homosexuell kvinna, skulle ha haft "blandade känslor, minst sagt", över att behöva åka och spela ett VM i Qatar.

Gästarbetares villkor

Annons

Hon konstaterar att det viktigaste fotbollsspelare i det här fallet kan göra är att väcka uppmärksamhet kring situationen i landet.

Eriksson noterar också att Svenska fotbollförbundet tillsammans med de övriga nordiska länderna satt press på Internationella fotbollsförbundet Fifa för att får regimen i Qatar att förbättra villkoren för de miljontals gästarbetare från främst asiatiska länder som byggt bland annat arenor inför VM nästa år.

Men hon är besviken på spelarna.

"Personligen är jag besviken på de svenska spelarna för att de inte har tagit tydligare ställning", skriver Eriksson och fortsätter:

"Jag begär inte att alla ska ha en åsikt, men jag uppmanar de som har det att uttrycka den eftersom många hör vad de säger."

"Kanske inte lyssnat"

Utspelet kommer dagen innan Sverige spelar en avgörande kvalmatch borta mot Spanien om en plats i Qatar-VM nästa år. Och lagkapten Victor Nilsson Lindelöf känner inte igen sig i kritiken.

– Vid tidigare presskonferensen har jag sagt vad jag tycker och tänker. Jag vet inte om hon hört det, säger han.

United-försvararen syftar på landslagsamlingen i september där ett planerat träningsläger i Qatar fick hård kritik.

– Jag tycker jag var tydlig när jag satt där. Det är svårt för mig att ändra på var VM kommer att spelas. Jag har sagt vad jag tycker och tänker. Hon kanske inte lyssnat på vad jag sagt.

På frågan om dam- och herrlandslagen borde synka sina ståndpunkter ställer sig Nilsson Lindelöf positiv.

Annons

– Bra fråga, det kanske hade underlättat lite. Jag vet inte varför hon skrev så just nu. Om det var ett speciellt tillfälle eller om hon ville lyfta ämnet. Men om vi pratat tror jag vi tyckte samma sak.

"Har full respekt"

Janne Andersson instämmer:

– Alla rätt att ha sin uppfattning och man tar ställning på olika sätt, jag har full respekt för det. Det som är annorlunda för klubblag jämfört med landslag, vi träffas ju aldrig. Jag tror alla tjänat på om vi haft bättre kommunikation.

Landslagschefen Stefan Pettersson:

– Jag har inte läst hela artikeln, men det är tråkigt för Victor har sagt vad han tycker och Sebastian Larsson har gjort det. Förbundet har sin inställning hur vi hanterar den här frågan och den kan alla. Sedan har spelarna sina personliga åsikter.

TT: Hur skulle du se på det om en spelare i herrlandslaget skriver en krönika i en tidning och framför hård kritik mot Qatar?

– Vi har yttrandefrihet och var och en får tycka vad den vill, men jag skulle önska i så fall att man tänkt igenom noga och satt sig in i vad som är gjort och inte gjort, sagt och inte sagt. Det skulle jag nog säga till en spelare om den kommer till mig och frågar om den ska skriva någonting – se till att du vet vad du pratar om.

– Nu säger jag inte att Magdalena inte vet, men jag skulle ge det rådet.

Fakta: Kritiken mot VM i Qatar

Qatar är ingen stor fotbollsnation och har inför VM nästa år byggt upp bland annat sju nya arenor, en helt ny stad, en ny flygplats, nya vägar och en ny anläggning för allmänna kommunikationer.

Brittiska The Guardian rapporterade i februari att 6 500 gästarbetare mist livet sedan Qatar för tio år sedan tilldelades fotbolls-VM.

Statistiken grundade sig på samtliga gästarbetare, inte bara de som är inblandade i VM-projekten.

I huvudsak utförs arbetet av gästarbetare från Asien och Afrika. Totalt befinner sig omkring två miljoner migrantarbetare i landet.

VM avgörs i november och december nästa år.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons