Elfsborgskryss igen – efter mäktigt långskott

Elfsborg såg ut att bryta den dystra trenden och haka på i guldstriden.
Men Besard Sabovic ville annorlunda.
Mjällbymittfältaren slog till med ett mäktigt långskott från egen planhalva – och satte 2–2 på Borås arena.
Fotboll • Publicerad 17 september 2020
Jubel i Mjällby sedan Besard Sabovic kvitterat till 2–2 borta mot Elfsborg – med ett mäktigt långskott från egen planhalva.Foto: Thomas Johansson/TT

Visst, Elfsborgsmålvakten Tim Rönnings ingripande lämnade, så att säga, en hel del i övrigt att önska. Men visst var det bara att applådera Besard Sabovics fullträff. Klockan hade tickat upp till den 79:e minuten när Mjällbymittfältaren noterade att Rönning hade positionerat sig långt ut – och därefter slog 22-årige Sabovic till. Att det var från egen planhalva tycktes inte bekymra honom. Och bollen letade sig alltså till slut in i målet fram till 2–2, vilket blev slutresultatet.

– Redan i första halvlek lade jag märke till att målvakten (Rönning) står långt ut. Jag tänkte att får jag ett bra läge är det bara att köra. Det var bara se till att få en bra träff. Jag har gjort några sådana mål i tidig ålder. Det här var första på seniornivå, det var kul, sade Sabovic till Dplay.

Att han befann sig på egen planhalva när han slog till bekom honom inte.

– Nej, det tänkte jag inte på. Jag tänkte bara på att han var långt ut och på att han inte kommer att ha någon chans.

Sabovic fullträff innebar en vunnen poäng för nykomlingen Mjällby – och två förlorade för Elfsborg.

Larsson spelade 1–1

Ja, för dessförinnan såg Elfsborg ut att vara på väg att ge sig själv (sista?) chansen i guldstriden. Efter den så positiva första halvan av säsongen hade ju Boråslaget mattats en smula. Inför torsdagens hemmamöte med Mjällby hade Elfsborg fyra raka matcher utan seger, varav tre kryss.

Men försöken att bryta den trenden fick en dålig start. Detta då veteranbacken Johan Larssons försök till att rensa undan bollen framför den anstormande Mjällbyanfallaren Moses Ogbu inte slutade bättre än att bollen hamnade i det egna målet redan i den åttonde minuten.

Men Larsson revanscherade sig. Bara ungefär tre minuter senare spelade han 1–1 med sig själv, när han efter samspel med Simon Olsson hittade målet igen – men den här gången på rätt sida.

Karlsson besviken målskytt

Med mindre än 25 minuter kvar att spela satte Elfsborgsskyttekungen Jesper Karlsson 2–1 från straffpunkten. Elfte fullträffen för säsongen för Karlsson – som snart lämnar för nederländska AZ – räckte visserligen till att ta honom till delad skytteligatopp, men alltså inte till tre poäng och för att ta Elfsborg till andra plats i tabellen.

Det såg ju Besard Sabovic till.

– Frustrerande att vi inte kan spela av matchen när vi leder med 2–1, och att vi åker på ett skitmål, sade Karlsson besviket till Dplay.

Elfsborg är kvar på tredje plats. Upp till Malmö FF skiljer sex poäng. Mjällby är tia i tabellen, med sju poäng ned till kvalstrecket.