Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Dollé: "Det hade blivit en skandal"

Friidrottsbasen Lamine Diack ska ha uppmanat honom att böja på reglerna.
Allt för att dölja ryska dopningsfall som skulle skrämma bort sponsorerna.
Friidrott • Publicerad 8 juni 2020
Lamine Diack, tidigare ordförande för Internationella friidrottsförbundet, anländer till rättegångssalen i Paris.
Lamine Diack, tidigare ordförande för Internationella friidrottsförbundet, anländer till rättegångssalen i Paris.Foto: Thibault Camus/AP/TT

Den förre friidrottsbasen Lamine Diack är anklagad för givande och tagande av muta, trolöshet och organiserad penningtvätt och riskerar upp till tio års fängelse.

Enligt åtalet fick Diack motsvarande drygt 14 miljoner kronor från Ryssland, pengar som han ska ha använt till Macky Salls presidentkampanj i Senegal 2012, som Sall vann. I utbyte ska Diack ha sett till att dölja dopning av 23 ryska friidrottare inför OS i London 2012 och VM i Moskva 2013.

Annons

Den tidigare antidopningschefen Gabriel Dollé – som tillsammans med Diacks juridiske rådgivare Habib Cissé står åtalad för att ha agerat mellanhand och tagit emot mutor – sade under den första dagen av rättegången mot de sex friidrottshöjdarna att Diack uppmanade honom att böja på reglerna för de dopningsmisstänkta ryska friidrottarna, för att undvika en skandal.

– Med den listan... det hade blivit en skandal som hade kunnat påverka förhandlingarna med sponsorerna, och riskerat dem, sade Dollé om listan över 23 friidrottare.

Doll anklagas själv för att mellan 2013 och 2014 ha tagit emot mutor på 190 000 euro, nästan två miljoner kronor.

Rättegången i Paris väntas pågå i tio dagar.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons