Djurgården vidare i Europaspelet – Elfsborg utslaget

Djurgården har tagit sig vidare i kvalet till Europa Conference League. Stockholmslaget slog ut kroatiska Rijeka med 4–1 totalt efter en 2–0-seger hemma på Tele2 arena.
Däremot är Elfsborg utslaget efter ytterligare en förlust mot norska Molde.
Fotboll • Publicerad 28 juli 2022
Djurgårdens Isak Hien jublar efter ha gjort 1–0 i kvalet till Europa Conference League.Foto: Stefan Jerrevång/TT
Elfsborgs Sveinn Aron Gudjohnsen, nummer 11, och Alexander Bernhardsson, nummer 12, är utslagna ur Conference League-kvalet.Foto: Tommy Holl/TT

I förra veckan vann Djurgården sin bortamatch mot kroatiska Rijeka med 2–1 i andra omgången i kvalet till Europa Conference League. Vilket innebar att Stockholmslaget gett sig själva ett fint läge, att avancera till tredje rundan, inför hemmamatchen på Tele2 arena.

Redan efter 25 minuters spel hade bortalaget en boll i nät, men den assisterande domaren hade flaggan uppe och målet dömdes bort för offside.

Strax innan paus prickade yttern Haris Radetinac Rijekas ribba, men närmare än så kom inget av lagen i den första halvleken.

Knappt tio minuter in i andra halvlek var mittbacken Isak Hien först på en lös boll, efter en hörna av Magnus Eriksson, 23-åringen gjorde inget misstag och pangade distinkt in 1–0 för Djurgården.

Succéinhopp

Målet tvingade bortalaget att satsa offensivt. Rijeka kastade därför in den före detta supertalangen Alen Halilovic. Den numera 26 år gamla kroaten kallades som ung "den nya Messi". Det gav dock ingen effekt framåt.

I stället var det en annan inhoppare, Djurgårdens Emmanuel Banda, som visade upp sitt kunnande. Zambiern vred vackert in 2–0 till Djurgården i den 84:e minuten.

Det innebär att Djurgården är klart för tredje kvalrundan. Där väntar rumänska Sepsi Sfantu Gheorge.

I onsdags slog AIK ut ukrainska Vorskla Poltava i den andra kvalrundan. För deras del väntar Shkendija från Nordmakedonien i nästa omgång.

Ingen vändning i Borås

Elfsborg hade ett mardrömsläge i returen på hemmaplan mot norska Molde. Det första mötet lagen emellan slutade nämligen 4–1 till norrmännen.

Elfsborg gjorde däremot en fin första halvlek hemma på Borås arena vilket skapade hopp. Fem minuter innan pausvilan skickade ghananen Michael Baidoo, assisterad av Simon Strand, in 1–0 för Elfsborg.

Glädjen blev dock kortvarig. Strax efter paus kvitterade Emil Breivik för Molde. I det läget behövde Elfsborg göra tre mål för att ta matchen till förlängning. Med mindre än tio minuter kvar gjorde Moldes Datro Fofana 2–1. Det blev även slutresultatet. Boråslaget är således utslagna efter 2–6 totalt.