Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Därför vågar ingen utmana fotbollens mäktigaste

Kontroversielle Gianni Infantino kommer att väljas om till Fifa-ordförande.
Men varför utmanar ingen honom om idrottsvärldens mäktigaste position?
Anledningen stavas pengar.
– Han kan det här spelet, säger journalisten Olof Lundh.
Fotboll • Publicerad 15 mars 2023
Gianni Infantino fortsätter att ha makten som ordförande i Internationella fotbollsförbundet (Fifa).
Gianni Infantino fortsätter att ha makten som ordförande i Internationella fotbollsförbundet (Fifa).Foto: Martin Meissner/AP/TT

Fifa är rikare än någonsin. Efter herrarnas VM i Qatar har det internationella fotbollsförbundet tillgångar på hisnande 46 miljarder kronor – pengar de 211 nationsförbunden har till sitt förfogande.

Och där har ni anledningen till att Gianni Infantino kommer väljas om till ordförande för Fifa på kongressen i Kigali, Rwanda, på torsdagen.

Har ingen utmanare

Annons

Den 52-årige schweizaren har varit inblandad i en rad kontroverser genom åren och i delar av fotbolls-Europa – bland annat i Sverige – har han inget eller svagt stöd. Men det spelar ingen roll.

Ingen utmanar honom om ordförandeskapet.

Mindre nationsförbund som är beroende av Fifa-pengar har stort stöd för Infantino och det räcker för att han ska få tillräckligt med röster och för att skrämma bort eventuella motkandidater.

– Han har framgångsrikt ökat intäkterna för Fifa och för nationsförbunden. För många förbund är det otroligt stora pengar och man ska komma ihåg att varje förbund har en röst. Stödet för honom i Afrika och Asien är jättestort och inte ens i Europa kan alla förbunden komma överens om vad man ska tycka, säger journalisten Olof Lundh, som i flera år granskat Fifa.

Infantino, som valdes om för första gången 2019, och Fifa har nyligen drivit igenom en utökning av herrarnas VM. Från och med 2026 kommer 48 länder, i stället för 32, vara med i mästerskapet – och fler matcher innebär mer intäkter till förbunden och det i sin tur innebär sannolikt ännu mer stöd för Infantino.

– Han gör som Sepp Blatter (den tidigare ordföranden) och lovar intäkter. Han använder pengar som makt, säger Lundh.

Ställningstagande utan betydelse

Svenska fotbollförbundet (SvFF) har efter många om och men sällat sig till skaran av förbund som inte stödjer Infantino. Som skäl anges bland annat allt det som hände runt VM i Qatar, till exempel migrantarbetarfrågan, bristande satsningar på damfotbollen samt dåliga relationer med Europa.

Enligt Olof Lundh har SvFF:s ställningstagande dock marginell betydelse.

– Karl-Erik Nilsson (ordförande i SvFF) kände nog ett tryck på sig att ta ställning, men det har mest betydelse på det inhemska planet. I realiteten betyder det ingenting annat än att Fifa kanske blir lite sura för att Sverige inte skriver under något hyllningsbrev, säger han.

Dribblat med årtalen

Kritiken mot Infantino från bland annat Tyskland, Norge och Sverige är mångbottnad. Något som rör upp känslorna är hans syn på hur länge han kommer kunna sitta som ordförande.

Annons

2015 var Infantino med i en grupp vars syfte var att modernisera Fifa. Ett av förslagen de presenterade var att framtida ordföranden bara skulle kunna inneha posten i tolv år, Infantino ser dock ut att bli kvar betydligt längre än så.

Han tillträdde som ordförande 2016 efter den stora korruptionsskandalen, men efter ett möte i Moskva 2019 lät Fifa meddela att de tre första åren av hans ordförandeskap inte ska räknas med i de maximala tolv åren – varför tycks vara en smula oklart, kanske för att Infantino anser att den första perioden i hans ordförandeskap var på interimbasis.

I och med att han nu kommer väljas om kommer han kunna fortsätta styra världsfotbollen fram till 2031.

– Han kommer göra allt för att stärka Fifas makt. Jag tror nog att Fifa kommer vara lite mer konfrontativt i framtiden, med Uefa och Europa på andra sidan, säger Olof Lundh och fortsätter:

– Infantino kommer inte att slå av på takten.

Fakta: Gianni Infantino

Fullständigt namn: Giovanni Vincenzo Infantino.

Ålder: 52 (född 23 mars 1970 i Brig, Schweiz).

Aktuell: Väljs på torsdag om som ordförande för Internationella fotbollsförbundet Fifa. Ett uppdrag han har haft sedan 2016. Under sin tid som ordförande har han blivit omstridd, bland annat för allt som skedde runt VM i Qatar, bristande satsningar på damfotboll och för hans nära kontakter med Rysslands president Vladimir Putin.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons