Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Curling-EM ställs in: "Jättetråkigt"

EM i curling ställs in, precis som fem andra mästerskap.
Tack vare tidigare resultat är både lag Edin och lag Hasselborg kvalificerade för VM 2021.
Curling • Publicerad 1 september 2020
Både lag Anna Hasselborg, på bilden, och lag Niklas Edin är VM-klart när EM ställs in. Arkivbild.
Både lag Anna Hasselborg, på bilden, och lag Niklas Edin är VM-klart när EM ställs in. Arkivbild.Foto: Anders Bjurö/TT

På sin webbplats meddelar det internationella curlingförbundet, WCF, att fem mästerskap runt om i världen ställs in på grund av coronapandemin.

"Vi har arbetat dag och natt bakom kulisserna för att arrangera de här tävlingarna, men hälsa och säkerhet kommer alltid först. De här mästerskapen var enormt viktiga för säsongen 2020–2021 och trots att vi har fått ställa in anser vi att vi har hittat en rättvis lösning på VM-kvalet", skriver förbundet.

Annons

EM är ett av mästerskapen som ställs in och skulle ha arrangerats i Lillehammer 21 november.

Sverige VM-klart

De fem tävlingarna skulle även ha agerat som kval till VM 2021 – något som nu förändras i grunden.

Det nya kvalsystemet baseras dels på VM-kvalresultaten från 2019 och dels på världsrankingen. För Sveriges del innebär det att lag Niklas Edin och lag Anna Hasselborg båda är klara för VM. Sverige tog nämligen guld både på dam- och herrsidan i EM 2019.

– Vi hade hoppats på att få spela ett mästerskap i Lillehammer, men å andra sidan respekterar vi verkligen beslutet, säger landslagets skipper Anna Hasselborg till TT.

"Spännande att se"

Coronapandemin har drabbat curlingen lika hårt som andra idrotter. Både damernas och herrarnas VM 2020 ställdes in och uppladdningen inför VM 2021, som arrangeras i mars (damerna) och april (herrarna), är minst sagt speciellt.

– Grand slam-tävlingarna är inställda till 2021. Hösten blir överlag väldigt inställd. Det blir någon tävling i januari, säger Anna Hasselborg.

TT: Är det frustrerande att inte få tävla?

– Det är en jobbig situation. Men många människor har det mycket jobbigare i en global pandemi och människors hälsa är viktigare.

Det är samma för alla, men risken är att det kommer påverka topplagen att de inte får tävla så mycket inför VM 2021.

– Det som gör att de bättre lagen står ut är ofta att de har väldigt många matcher mot varandra innan VM. Nu kommer alla lag dit utan att ha spelat särskilt mycket. Det blir spännande att se och det kommer att bli annorlunda, säger Anna Hasselborg.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons