Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Chelseaaffären – allt du behöver veta

Roman Abramovitjs era i Chelsea förändrade fotbollsvärlden i grunden. Men nu är den över. Kriget i Ukraina tvingade bort den ryske oligarken.
Den amerikanske affärsmannen Todd Boehly tar över Premier League-klubben.
Här är allt du behöver veta om affären:
Fotboll • Publicerad 7 maj 2022
Nu är det slut på "Romanimperiet" i Chelsea som får nya ägare. Arkivbild.
Nu är det slut på "Romanimperiet" i Chelsea som får nya ägare. Arkivbild.Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/TT
Fotbollsexperten Olof Lundh tror att Chelseaaffären är bra för klubben. Arkivbild.
Fotbollsexperten Olof Lundh tror att Chelseaaffären är bra för klubben. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT
Richard Henriksson tror inte att Chelseaaffären innebär slutet på sportwashing inom fotbollen.
Richard Henriksson tror inte att Chelseaaffären innebär slutet på sportwashing inom fotbollen.Foto: Viaplay/pressbild

+ Vem är nye ägaren?

Amerikanen Todd Boehly, leder konsortiet. Han är delägare i tre Los Angeles-lag, basebollaget Dodgers och basketlagen Sparks och Lakers.

Annons

– Han är ingen excentriskt sprakfåle. Han har en lång karriär bakom sig och varit framgångsrik affärsman i Kalifornien, säger Radiosportens fotbollsexpert Richard Henriksson, som till hösten blir programledare för Premier League-sändningarna i Viaplay.

+ Vad är priset?

Affären är på 4,25 miljarder pund (motsvarande 52 miljarder svenska kronor). Boehlys konsortium köper klubbens samtliga aktier för 2,5 miljarder pund.

– Dessutom ska han skjuta till 1,75 miljarder pund för damverksamheten, akademin och (arenan) Stamford Bridge, säger TV4:s fotbollsjournalist Olof Lundh.

Vinsten från affären ska gå till välgörenhet.

– Abramovitj har dessutom lovat efterskänka skulder på 20 miljarder kronor, säger Lundh.

+ Är det en bra affär?

– Utifrån givet läget tror jag det här är det bästa för Chelsea. Man får in, vad jag kan bedöma en stabil ägare med erfarenhet av att äga idrottsklubbar i andra länder, säger Richard Henriksson.

+ Blir det stabilitet kring Chelsea nu, kan de behålla spelare och värva nya?

Tyske backen Antonio Rüdiger har redan sagt att han lämnar, liksom svenska landslagsstjärnan Jonna Andersson som går till Hammarby. Men hur mycket den nye ägaren är beredd att satsa är ännu oklart.

Annons

– Det går ju från en total osäkerhetsfaktor som kunde ha slutat med katastrof. Sen handlar det om vilka summor som finns att lägga på spelare. Vilken nivå kan man lägga sig på? För Abramovitj var ingen spelare för dyr, men hur ställer sig de här ägarna till det, undrar Henriksson.

+ De nya ägarna lovar satsa på damverksamheten, vad innebär det?

Tre svenska landslagsstjärnor, Jonna Andersson, Magdalena Eriksson och Zecira Musovic, spelar i Chelsea som är ett topplag i engelska Super League och var i Champions League-final förra året.

– Det beskedet borde innebära en fortsättning på den satsningen. Det här är ett "business decision" och ska du vara en toppklubb i Europa måste man ha ett elitlag på damsidan, säger Henriksson.

Olof Lundh lägger till:

– Det är här visar att det är uppenbart att damverksamheten är en viktig del för vad Chelsea håller på med.

+ Det här innebär slutet på Abramovitjeran i Chelsea – kommer flera ägare med tvivelaktig demokratisk bakgrund att försvinna?

Den ryske oligarkens intåg förändrade den internationella fotbollen i grunden, med galopperande transfersummor sedan dess. Han tog över Chelsea 2003 och beräknas ha lagt över 20 miljarder kronor på spelarköp vilket gav 19 titlar, däribland fem segrar i Premier League och två i Champions League.

Med framgångarna kom kritiken om "sportwashing", att köpa sig prestige och bli accepterad via en fotbollsklubb trots tvivelaktig bakgrund.

– Han tog sportwashingens oskuld och vi inom fotbollen var inte på tå, det får man vara ärlig och säga, säger Olof Lundh.

Annons

Starka klubbar som Manchester City, Paris SG och Newcastle drivs av ägare från länder med demokratiskt underskott. Men det är inte slut på tvivelaktiga fotbollsägare, konstaterar Richard Henriksson.

– Hade inte Putin invaderat Ukraina hade inte det här skett.

– Det finns en dubbelmoral i det, men fotbollen är en spegling av samhället. Det säger så mycket om den globala fotbollen under 2000-talet och framåt. Men det säger också mycket om samhället, avslutar Henriksson.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons